• Decanter 2020
  • 26.02.2020. 16:30
  • London, Engleska

Zahuktava se Decanter 2020 - u britanska skladišta pristižu vina iz cijelog svijeta

Ocjenjivačka sedmica traje od 27. aprila do 1. maja, a vrhunski stručnjaci vina ocjenjuju po kategorijama, zavisno iz koje zemlje ili regije dolaze - po boji, sortama, stilu, berbama i cjenovnom rangu. Nepoznata informacija je proizvođač i brend.

Foto: Facebook/Decanter Awards
  • 463
  • 23
  • 0

Decanter World Wine Awards najveće je i najuticanije svjetsko vinsko takmičenje već 17. godinu zaredom. Sudeći po vrhunskim vinskim stručnjacima iz cijelog svijeta, DWWA uživa veliko povjerenje zbog svog rigoroznog procesa ocjenjivanja. 

Održava se u Londonu, a vrhunac ovog takmičenja je proglašenje najboljih vina koje će se ove godine održati 7. maja. 

Vina u skladišta pristižu od novembra 

No, svakom ovakvom vrhuncu predstoji puno pripreme, posla i dobre organizacije. Prije dvije godine DWWA je uveo novi sistem po principu prvenstva prijave. Već su u novembru prošle godine otvorena skladišta u Velikoj Britaniji, a onda i u drugim zemljama, u koja će vina pristizati do 6. marta dok je rok za uplatu kotizacije 28. februar, o čemu više potražite ovdje

Vina se dijele u pet cjenovnih rangova, ulazne etikete do 7,99 funti, srednji rang od 8 do 14,99 funti, premium vina od 15-29,99 funti, super premium vina od 30 do 59,99 funti i butikna vina iznad 60 funti.

Ocjenjivačka sedmica traje od 27. aprila do 1. maja, a vrhunski stručnjaci vina ocjenjuju po kategorijama, zavisno iz koje zemlje ili regije dolaze - po boji, sortama, stilu, berbama i cjenovnom rangu. Nepoznata informacija je proizvođač i brend. Nakon što suci opišu kušana vina, međusobno upoređuju bilješke te pokušavaju postići konsenzus oko medalja. Kao u svakoj utakmici, ako je rezultat neriješen - igraju se produžeci. Odnosno, sudački panel raspravlja dok ne postigne konsenzus. Ako se ni tada ne mogu složiti, presuđuje predsjedavajući DWWA. 

U ocjenjivanju sudjeluju stručnjaci iz cijelog svijeta

Medalje odgovaraju sistemu bodovanja do 100 bodova. Vina se ocjenjuju individualno, a to znači da vino u jednom ocjenjivanju može dobiti bronzanu, srebrnu ili zlatnu medalju.

Ocjenjivanje nakon ocjenjivanja

Platinaste medalje dodjeljuju se na posebnom ocjenjivanju, a broj ovih medalja nema ograničenja. Vina koja dobiju platinastu medalju u rangu cijene niže od 15 funti dobijaju ‘Best Value Platinum’ medalju. Ta vina svake godine imaju poseban medijski publicitet. Kušanje platinastih vina održat će se od 4. do 6. maja. 

Vina koja su dobila zlatne medalje dalje se dijele u kategorije prema sortama i stilu i idu na novo ocjenjivanje.

Podsjetimo, prošle su godine bosanska vina osvojila 10 srebrnih medalja u konkurenciji 17.000 različitih etiketa pristiglih iz 57 zemalja svijeta. 

Decanter 2019 - BiH vinarije na najprestižnijem vinskom natjecanju osvojile 28 medalja

Najviše nagrađivanih vina je iz Mostarskog vinogorja, a čak tri medalje ponio je Podrum Vilinka. U kategoriji srebra dominiraju crna vina. BiH je osvojila više bronzanih medalja, tačnije njih 18. I u ovoj kategoriji dominiraju crna vina


Tagovi

Decanter DWWA Ocjenjivanje vina Prestižna nagrada Prijava Suci Rok Vino


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.