Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita vinograda
  • 07.06.2018. 07:30

Vrijeme je za suzbijanje američkog cvrčka!

Zlatna žutica vinove loze najopasnija je bolest vinove loze u Evropi, ne samo kao fitoplazmatska bolest nego kao bolest općenito.

Foto: HPŠSS
  • 1.127
  • 41
  • 0

Obilaskom terena i pregledom vinograda utvrđena je pojava prvih ličinki američkog cvrčka (Scaphoideus titanus) te su uočeni prvi simptomi zlatne žutice vinove loze (Flavescence doree).

Zlatna žutica vinove loze najopasnija je bolest vinove loze u Evropi, ne samo kao fitoplazmatska bolest nego kao bolest općenito. U vinogradima u kojima se pojava zlatne žutice brzo se širi i poprima razmjere epidemije velike su štete u gubitku grožđa i trajnom gubitku zaraženih trsova. Za epidemijsko širenje zlatne žutice vinove loze u vinogradima odgovoran je prirodni vektor, američki cvrčak, koji je prenosi hranjenjem sa zaraženih na zdrave trsove.

Epidemijsko širenje zlatne žutice nastupa samo u vinogradima gdje su istovremeno utvrđeni i prisutni štetni organizmi Grapevine flavescence doree MLO i prenositelj američki cvrčak. Zlatna žutica Flavescence dorée se nalazi na EPPO A2 listi karantenskih bolesti zbog rizika od širenja u zemlje gdje bolesti žutice vinove loze nisu poznate i utvrđene.

Suzbijanje vektora - američkog cvrčka

Simptomi žutica vinove loze na oboljelom trsu pojavljuju se najčešće krajem juna, a prema jeseni sve su više izraženi. Pojavljuju se često na čitavom trsu, ali mogu zahvatiti samo dijelove trsa kao što su pojedinačne mladice na lucnju ili rezniku (Budinšćak i sur., 2014). Na zaraženom trsu, pupovi ne kreću u proljeće ili kreću kasnije od zdravih. Porast zaraženih mladica je usporen, internodiji su znatno kraći dok neki dijelovi lista atrofiraju. Odrvenjavanje mladica je poremećeno, tj. mladice potkraj ljeta ili početkom jeseni ne odrvenjavaju, već ostaju zelene pa se tijekom zime smrzavaju i propadnu (Budinšćak i sur., 2014).  Listovi na oboljelim trsovima postaju čvrsti, boja im se mijenja i lako se uvijaju. Listovi bijelih sorti prvo dobivaju žućkastu dok kod crnih sorti dobivaju crvenu boju (Pribetić, 2009). Lišće je zbog nagomilavanja šećera krto pa se kod stiskanja sa rukom drobi, za razliku od zdravog lista koji se gužva. Listovi poprimaju kopljast izgled. 

Zaraženo lišće razvija se ranije, ali otpada kasnije od nezaraženog (Budinšćak i sur, 2014). Tijekom ljeta, uz glavnu žilu javljaju se krem pjege koje s vremenom nekrotiziraju. Cijeli trsovi, posebno kod crnih sorti povremeno mijenjaju boju i postaju crveni zbog čega se ta bolest naziva i "crvenilo vinove loze“ (Pribetić, 2009).

Američki cvrčak ima jednu generaciju godišnje. Prezimljuje u obliku jaja uloženih u koru dvogodišnje rozgve u malim skupinama (2-4 jaja) ili u nizu od 10-12 jaja. Prve ličinke iz jaja počinju izlaziti sredinom maja i naseljavaju mladice na donjem dijelu trsa. Ličinke se hrane uzimajući hranjive tvari iz floema, a zadržavaju se na donjoj strani lišća, ponekad na lisnim peteljkama (Budinšćak i sur., 2014). Tijekom razvoja, ličinke prolaze kroz pet razvojnih stadija od kojih svaki traje 10 dana. Tijekom prva tri stadija ličinke su sivkasto bijele dok četvrti i peti stadij ima šare na leđnoj strani s vidljivim začecima krila. Razvoj ličinki traje do početka jula, ukupno 50 dana. Odrasli oblici na vinovoj lozi javljaju se od početka jula te se zadržavaju do kraja septembra, svake godine u drugo doba ovisno o prosječnim temperaturnim vrijednostima. Odrasli oblik cvrčka prati se postavljanjem žutih ljepljivih ploča krajem juna ili početkom jula.

S obzirom da nema mogućnosti kurativnog suzbijanja uzročnika bolesti i da oboljeli trsovi vinove loze ostaju trajno zaraženi, preventivne mjere sprečavanja zaraze sastoje se u suzbijanju vektora. Obavezno je suzbijanje vektora - američkog cvrčka insekticidima u najmanje dva tretiranja: nakon cvatnje u prvoj polovici juna do trećeg razvojnog stadija ličinke te početkom jula tj. dva do tri tjedna nakon prvog tretiranja (Tablica 1.). Treće tretiranje obavlja se krajem jula ili početkom augusta, ako se tijekom jula ulovi tjedno četiri ili više odraslih oblika po jednoj žutoj ploči.

Tablica 1. Insekticidi za suzbijanje američkog cvrčka u vinogradima

Kemijska skupina

Aktivna tvar

Pripravak

Primjena  u vegetacijskoj sezoni

Karenca

Neonikotinoidi

Tiametoksam

Actara WG

3

28 dana

Sintetski piretroidi

(NE U CVATNJI!)

Deltametrin

Decis 2,5 EC

1

21 dan

Esfenvalerat

Sumialfa SL

1

21 dan

Cipermetrin

Cythrin max

1

21 dan

Sintetski piretroidi i organo fosfati

Cipermetrin+ klorpirifos etil

Nurelle D EC

1

21 dan

Chromorel-D

1

21 dan

Organo-fosfati

Klorpirifos- metil

Reldan 22 EC˟

2

21 dan

Biljni insekticid

Piretrin

Asset

(ekološko vinogradarstvo)

2

2 dana

Budući da je bolest zlatne žutice vinove loze proširena u epidemijskim razmjerima osim praćenja vektora žutim ljepljivim pločama i suzbijanja, obavezno je provođenje fitosanitarnih mjera koje podrazumijevaju krčenje i uništavanje zaraženih trsova u nekim slučajevima čak i čitavih vinograda. Vlasnici vinograda ili rasadnika vinove loze obvezni su tijekom vegetacije provoditi redovite vizualne preglede.

Autorica: Petra Pozder  mag. ing. fitomedicine


Tagovi

Vinograd Američki cvrčak Zaštita Štetočina