Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita vinove loze
  • 05.09.2020. 18:00

Voda obogaćena ozonom u zaštiti vinove loze

Nanošenje se može obaviti prskanjem, a učinkovitija metoda je endoterapija odnosno ubrizgavanje vode obogaćene ozonom u deblo, pokazalo je naučno istraživanje.

Foto: JumpStory
  • 108
  • 82
  • 0

Vinova loza je jedna od popularnijih biljnih vrsta u svijetu, ali je istovremeno vrlo osjetljiva na gljivične infekcije i zahtijeva veliku upotrebu fungicida. Iz tog razloga sve više zemalja traži alternativu jer se 35% pesticida u svijetu koristi upravo u zaštiti te biljne vrste.

Istraživači sa Univerziteta Castilla u Španiji nedavno su otkrili i eksperimentalno dokazali da voda obogaćena ozonom takođe može biti učinkovito sredstvo u kontroli gljivičnih bolesti jer inaktivira mikroorganizme patogena. 

Osim toga, studija objavljena na stranici naučnog časopisa mdpi dokazala je da ovakva vrsta zaštite utiče na kvalitet i aromu grožđa te vina.

Folijarna primjena ili endoterapija

U posljednjih nekoliko godina prskanje vinove loze ozoniranom vodom među vinogradarima je sve češće u upotrebi. Razlog leži uglavnom u velikoj oksidacijskoj snazi ozona i njegovom spontanom razlaganju na kisik bez stvaranja opasnih rezidua.

Folijarna primjena je najčešći način nanošenja sredstava. Međutim, ova metoda uključuje i gubitke. Naime, otkrili su da raspršivanje dovodi 30 - 40% gubitaka te 10 - 40% taloženja na zemlji, zavisno od stupnja razvoja vinove loze ili gustine krošnje.

Alternativno, sredstva za zaštitu mogu se direktno primijeniti na provodni sistem biljke putem metode nazvane endoterapija. Ovaj pristup smanjuje uticaj na okoliš i izloženost korisnika, a istovremeno podstiče učinkovitu upotrebu agrohemikalija jer se isporučuje cijela doza.

Treba dodati kako je ovu metodu koristio Leonardo da Vinci još u 15. vijeku, kada je ubrizgao arsen u stablo jabuke i otrovao ga.

Utiče li na kvalitet grožđa i vina?

Ova tehnika ne samo da može pomoći u suzbijanju bolesti vinove loze, već uzrokuje i promjene u kvalitetu plodova i, posljedično, može uticati na vinske atribute.

U ispitivanom slučaju ozonirana voda primijenjena endoterapijom u četiri različita fenološka stupnja, u rasponu od prije cvjetanja do razdoblja dozrijevanja poboljšala je ukupni kvalitet grožđa, ali pojačanje dodatnim prskanjem moglo bi nadjačati antioksidativni sistem biljke i dovesti do suprotnog učinka, uglavnom u pogledu boje i fenola.

Podizanje novog vinograda: Dobro pripremite tlo i lozne kaleme

Buduća istraživanja koja će analizirati uticaj različitih doza ozonirane vode, vremena primjene, godina i sorte bila bi prikladna za određivanje optimalnih uslova kako bi ove vrste zaštite bile učinkovite u suzbijanju bolesti bez promjene ili čak poboljšanja kvaliteta grožđa i vina.

Osim navedenog, ozon u plinovitom ili tekućem obliku ima široku primjenu u sredstvima za dezinfekciju u prehrambenoj industriji, pogotovo za čuvanje i produživanje roka trajanja ubranog voća i povrća.


Tagovi

Ozon Ozonirana voda Zaštita vinove loze Gljivične bolesti Zaštita bilja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.