Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podrumarstvo
  • 22.02.2023. 18:00

Vinski raj pod zemljom - kako izgleda najveći podrum na svijetu?

Kroz podrum se možete voziti električnim vozom, autom ili biciklom ili jednostavno prošetati. Čuvaju oko 2 miliona boca.

Foto: Mileştii Micit
  • 228
  • 24
  • 0

Moldavski Mileştii Micit je najveći vinski podrum na svijetu i predstavlja pravi grad pod zemljom. Ukupna dužina galerija je 200 kilometara. U tehnološke svrhe koristi se samo 55 kilometara, odnosno površina od 182 hiljade m².

Autom kroz podrum

Osnovan je 1969. godine. Kroz podrum posjetitelji mogu proći pješke, električnim vozom, ali i voziti se automobilom ili biciklom. Ulice nose nazive prema sortama grožđa. Možete prošetati ulicom Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignona, Chardonnay.

Električni vozić za obilazak podruma

Trenutno se u ovoj zbirci nalazi oko dva miliona boca. Ginisova knjiga rekorda je 2005. godine "Zlatnu kolekciju" Milestii Mici proglasila najvećom zbirkom vina na svijetu. Tada je brojila 1,5 miliona boca.

Temperatura je konstantna tokom cijele godine i kreće se između 12 i 14ºC. Vlažnost vazduha kreće se od 85 do 90 posto. Širina sloja do površine varira od 30 do 85 m.

Nacionalno kulturno nasljeđe

Ovdje se čuvaju vina raznih sorti vinove loze, od pinota, traminca, rizlinga i drugih. Jedan su od najvećih prodavača vina. U vrijeme Sovjetskog saveza svaka druga boca koja se konzumirala je dolazila iz ovog područja.

Preko dva miliona boca

Imaju 70 posto crvenih, 20 posto bijelih i 10 posto desertnih vina. Kolekciona vina sa zaštitnim znakom "Milestii Mici" obuhvataju rafinirana bijela vina, kao što su: "Sauvignon 2013", jaka crvena vina, "Cabernet-Sauvignon 1987", "Codru 1987" ili delikatna desertna vina "Auriu 1986", "Trandafirul Moldovei 1986" i drugo.

Razvoju vinogrdarstva i vinarstva pogodovali su uslovi. Na niskim, osunčanim brežuljcima i dolinama vladaju idealni uslovi koji su omogućili uzgoj vinove loze. Proglašen je "Nacionalnim kulturnim nasljeđem Republike Moldavije".

Omogućena je i posjeta za djecu u pratnji roditelja, a za one do 10 godina starosti posjeta je besplatna.


Fotoprilog


Tagovi

Mileştii Micit Podrum vina Vinski podrum Svjetski rekord Ginisova knjiga rekorda


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Francuski pekari ispekli su najduži baguette na svijetu, od 140,53 metra, čime su vratili rekord za jedan od svojih najpoznatijih nacionalnih zaštitnih znakova, a kojeg je Italija držala pet godina. Baguette, oko 235 puta duži od tradiciona... Više [+]