Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grozd
  • 12.10.2022. 10:30
  • Šume, Topola

Vinova loza sorte afus ali dala grozd od skoro četiri kilograma

Afus ali je kao izuzetno dobra bijela sorta karakterističnih krupnih bobica ponovo opravdao očekivanja pa smo dobili grozdove težine 3.800 grama, kaže Zdravko Glišić iz Šuma kod Topole

Foto: Toppress
  • 264
  • 135
  • 0

Vikend za nama u Topoli u Srbiji bio je u znaku grožđa, vina, pjesme i igre, jer je održana 59. Oplenačka berba, manifestacija koja okuplja nekoliko stotina hiljada posjetilaca iz čitave Srbije i koja slavi grožđe i vino u koje je utkana bogata historija šumadijskog kraja.

Svih ovih godina porodica Glišić iz Šuma prisutna je na Berbi i svojim kvalitetom grožđa prednjači, zbog toga se na njihovom štandu uvijek može naći džinovsko grožđe koje svake godine odnese pobjednički pehar, piše Toppress.

"Mišel-sorta crnog grožđa ove godine je odlična, grozdovi su u prosjeku 2.000-2.500 grama. Ipak afus ali je kao izuzetno dobra bijela sorta karakterističnih krupnih bobica ponovo opravdao očekivanja pa smo dobili grozdove težine 3.800 grama. Cijena grožđa ove godine kao i svih prethodnih 150 (2,40 KM), 200 (2,20 KM) pa ide i do 300 din/kg (4,90 KM/kg) zavisno od kvaliteta, krupnoće, sorte", kaže Zdravko Glišić.

Odnjegovati grožđe nije lako

Njegov nasljednik Aleksandar tokom cijele godine vrijedno radi u vinogradima koji se na njihovom imanju prostiru na površini od oko tri hektara. Odnjegovati grožđe i dostići ovakav kvalitet nije ni malo lako.

To je grozd! Vinova loza Mijata Stanišića daje grozdove duge do 60 cm i teške do 4 kg

Kako smo već pisali, pojedine domaće sorte sa ovih prostora mogu dati iznenađujuć težak rod. Tako je zabilježen grozd bijele sorte kod Mijata Stanišića iz Ljupine kod Nove Gradiške u Hrvatskoj od, također, 3,8 kilograma i dužine više od pola metra.


Tagovi

Grozd Najteži grozd Oplenačka berba Zdravko Glišić Vinona loza Afus ali


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...