Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hercegovački vinogradi
  • 16.07.2018. 12:00

Vinogradari u Hercegovini se bore da sačuvaju dobar rod grožđa i strahuju od novih kiša

Berba ranih vinskih sorti, ako je suditi po trenutnom stanju vinograda, očekuje se već u drugoj polovini augusta. Vinogradari su očuvali dobar rod, ali strahuju od novih kiša.

Foto: Pixabay/MrGajowy3
  • 1.279
  • 74
  • 0

Česte proljetne i ljetne kiše te velike temperaturne oscilacije, zahtijevale su stalnu zaštitu vinograda od biljnih bolesti. Kvalitet grožđa u hercegovačkim vinogradima, osim intenzivnih radova, zavisit će i od vremenskih uslova u naredna dva mjeseca.

Moralo se više puta prskati

Česta prevencija biljnih bolesti, stalna borba sa korovom i skidanje viška zelene mase sa čokota, zahtijevali su od vinogradara neuobičajeno više rada i novca. Tretiranje loze hemijskim preparatima još traje, navodi RTRS.

"Vrlo teško, jer je bilo dosta kiše, vlage, porosica i grada. Moralo se više puta prskati", rekao je vinogradar Velimir Ćuk iz sela Veličani. "Često smo radili zaštitu, skraćivali na 7-8 dana. Problem je što je i porast korova i porast loze intenzivan", istakao je rukovodilac vinogradarske proizvodnje AD "Popovo polje" Radenko Ilić.

Godina ide bržim korakom 

Grozdovi pojedinih sorti počeli su mijenjati boju već prvih dana jula. "To nije bio slučaj sa prethodnim godinama. To bi bilo oko desetog-dvanaestog , ali, evo, izgleda da ova godina, onako, ide bržim korakom", izjavio je inženjer uz Agrofin d.o.o. Branko Anđelić.

Za razliku od prethodnih, ove godine vinogradari nisu koristili sisteme za navodnjavanje. Usljed intenzivnog porasta, skidali su višak zelene mase i po nekoliko puta, kako bi poboljšali kvalitet grozda. "Ima parcela gdje smo radili po tri puta, sada će biti i četvrti, jer je ova godina donijela bujnu vegetaciju", dodao je Anđelić

Berba već u drugoj polovini augusta

Berba ranih vinskih sorti, ako je suditi po trenutnom stanju vinograda, očekuje se već u drugoj polovini augusta. Vinogradari su očuvali dobar rod, ali strahuju od novih kiša. 

"To za vinogradare ne bi bilo dobro. Bolje bi bilo da je sunce", poručio je Ilić.

Procjenjuje se da bi rod grožđa, sa oko petsto hektara trebinjskih vinograda, trebalo da bude oko tri i po hiljade tona.


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Hercegovački vinogradi Vinova loza Temperaturne oscilacije Prskanje Branko Anđelić Radenko Ilić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.