Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest FAZ
  • 24.04.2022. 16:30

Vinogradari obratite pažnju: Moguća je pojava bolesti loze

Iz Federalnog agromediteranskog zavoda preporučuju upotrebu: Delan Pro, Polyram DF, Solofol ili Universalis. Njima se može dodati jedan od sumpornih pripravaka

Foto: Flickr/entofito
  • 83
  • 49
  • 0

Zbog povoljnih uvjeta koji pogoduju infekcijama uzročnika crne pjegavosti rozgve (Phomopsis viticola) na vinovoj lozi potrebno je, čim to vremenske prilike dopuste, izvršiti tretiranje vinograda jednim od preventivnih organskih fungicidnih pripravaka.

Iz Federalnog agromediteranskog zavoda preporučuju upotrebu: Delan Pro, Polyram DF, Solofol ili Universalis. Njima se može dodati jedan od sumpornih pripravaka: Chromosul 80, Thiovit Jet, Kossan WG, Kalinosul 80 WG, Cosavet DF ili neki drugi registriran za ovu namjenu.

Crna pjegavost rozgve postepeno iscrpljuje biljku smanjujući urod iz godine u godinu, a napada mladice, rozgve i listove. Glavni simptomi se mogu vidjeti prije nego što krene vegetacija kada su lucnjevi svijetlo sive boje s puno crnih tačkica koje vire iz kore. Jači napad na čokotu dovodi u pitanje pravilnu rezidbu jer za lucnjeve i reznike nema dovoljno zdravog drva.

Na listovima se javljaju žute pjege s crnom tačkom u sredini, a oni mogu biti deformisani i raspucani. Na mladicama se javljaju tamnoplave nekroze duguljastog oblika, a na peteljkama i bobama tamnoljubičasta boja. Kora postaje srebrnkasta, a pupovi se na zaraženoj rozgvi otvaraju kasnije.

Prilikom rezidbe treba odstraniti zaraženu rozgvu i iznijeti iz vinograda, a važna je umjereno đubrenje azotom.


Tagovi

Vinova loza Vinogradarstvo Crna pjegavost rozgve Phomopsis viticola Simptomi bolesti Tretiranje vinograda


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.