Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinova loza
  • 10.05.2023. 13:30

Vinogradari, hitno izvršite zaštitu od uzročnika plamenjače i pepelnice

Prema podacima sa agrometeoroloških stanica i obrade svih parametara, stvoreni su svi uvjeti za razvoj bolesti vinove loze

Foto: Zavod za poljoprivredu ZHK
  • 152
  • 12
  • 0

Vinova loza na području Zapadne Hercegovine trenutno se nalazi u fazi intenzivnog porasta mladica. Preporučuje se u što kraćem roku izvršiti zaštitu vinograda od uzročnika bolesti plamenjače i pepelnice. 

Prema podacima sa agrometeoroloških stanica i obrade svih parametara (temperature zraka, količine padavina, valažnosti zraka i vlažnosti lista), stvoreni su svi uvjeti za razvoj ovih bolesti, saopćeno je iz Zavoda za poljoprivredu ZHK. 

Prve znakove plamenjače, Plasmopara viticola, možete uočiti na donjim mladim listovima na kojima nastaju svijetlo zelene do žute zone koje se nazivaju uljane mrlje. One se povećavaju, a s njihove donje strane izbijaju bijele prevlake. Na kraju zaražene zone postaju crvenkasto smeđe.

Pepelnica, Uncinula necator, nanosi velike štete, a urod može biti smanjen i do 90%. Ova bolest napada listove, zelene izboje, vitice, cvatove i bobice. Na zelenim dijelovima se javlja sivo pepeljasta prevlaka, napadnuto mlado lišće se deformiše, a kod jakih zaraza i suši. 

"U svrhu zaštite može se koristiti jedan od pripravaka: Polyram DF, Delan Pro, Folpan 80 WDG, Fantic F ili neki drugi registriran za ovu namjenu. Njima se mogu dodati pripravci na bazi sumpora Chromosul 80, Kumulus DF, Cosavet DF i drugi", saopćeno je.


Tagovi

Zaštita vinove loze Plamenjača Pepelnica Plasmopara viticola Uncinula necator Vinograd


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.