Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinogradarstvo
  • 18.09.2022. 10:30

Vinograd na razmeđini Višegrada i Užica - prvi i jedini u ovoj regiji

Vinogradu na obronku obližnjeg brda je već treća godina. Zasađen je crni burgundac koja uspijeva i na većim nadmorskim visinama i daje kvalitetno vino.

Foto: Marijana Simanić
  • 166
  • 13
  • 0

Na razmeđini sela Vardišta u Višegradu i Mokre Gore u susjednoj Srbiji, Marko Marković je sa ocem Draganom izgradio pravi mali porodični raj u prirodi. Ovaj inženjer građevinarstva inače živi na tri adrese - u Belgiji, Srbiji i Austriji, ali se opredjelio se da ovde stvori životni ugođaj. 

Kupljenu parcelu su obogatili sa dva jezera, kućama brvnarama, sojenicama i onim čega nema u ovom obimu na prostorima regije između užičke i višegradske opštine - vinogradom.

Prava avantura

"Iako ovo nije region vinarstva i vinogradarstva mi smo u ovom predivnom kraju došli na ideju da formiramo pravi vinograd. Strana je južna, ispitali smo tlo koje je pogodno za uzgoj vinove loze i onda smo krenuli u tu avanturu. Ispostavilo se da je projekat uspješan, rod je dobar, plod je sladak", priča Marković.

Prvi i jedini vinograd u ovoj regiji

Vinogradu na obronku obližnjeg brda je već treća godina. "Ustvari prva koja će donijeti jednu količinu roda od kog ćemo moći da napravimo prvo vino", dodaj ovaj mladić koji je, inače i poliglota.

Markovići su, uz pomoć stručnjaka iz Beograda, odlučili da zasade vrstu grožđa crni burgundac koja uspijeva i na većim nadmorskim visinama i daje kvalitetno vino. Sadnice su nabavljene direktno iz Francuske.

Jedini vinograd u regiji

"Vinograd se prostire na 75 ari zemljišta to je relatino mala površina, a cijeli poduhvat porodice je eksperimentalan. Imamo u planu da ga proširimo ako bude obilnog ploda i ako od njega vino bude kvalitetno", pojašnjava Marković.

Ovih dana će i prva berba

Ovi vrijedni ljudi imaju još mnogo planova. Sljedeći korak je izgradnja vinarije i podruma za neku veću površinu pod lozom kako bi ozbiljnije krenuli sa proizvodnjom.

"Prvu proizvodnju ćemo barikirati i staviti u rezervu tako da će vino neko vrijeme biti u podrumu i tek kasnije biti pušteno na tržište", dodaje.

Bit će dobrog vina ove godine - žilavka već obrana

Da bi pripremili zemlju za vinograd, prvo su organizovali rigovanje, ili dosta dublje oranje, a zatim povadili kamenje. U sušnom periodu sadnice su navodnjavane, tako da su opstale i dale dosta dobar rod. Ovih dana će i prva berba.

U priloženoj galeriji pogledajte kako izgleda idila koju su izgradili. 


Fotoprilog


Tagovi

Vinogradarsrvo Marko Marković Inženjer Berba grožđa Mokra Gora Crni burgundac Vardište


Autorica

Marijana Simanić

Više [+]

Diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njezin hobi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P