Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ranija berba
  • 08.09.2022. 10:30
  • Zapadnohercegovački kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Ljubuški

Bit će dobrog vina ove godine - žilavka već obrana

Godina je rodna, a kvalitet odličan, pa će, nadaju se proizvođači i vino biti vrhunsko. No, sada je sve do umijeća, a u tome je čar.

Foto: Tomislav Milas
  • 150
  • 32
  • 0

U ljubuškim vinogradima počela je berba grožđa. Iako ona tradicionalno kreće sredinom septembra, ove godine je se uranilo i s trganjem jer su grozdovi zadovoljili sve parametre za kvalitetno vino. Autohtona žilavka je već obrana, a krenula je i berba merlota. Na red će uskoro doći i ostale sorte. Vinari se nadaju da jače kiše neće biti, pa užurbano rade poslove u vinogradima.

U onima, vinarije Milas, berači su već pet dana aktivni. Dnevno uberu oko 12 tona grožđa. Prvi dan su, kaže nam vlasnik Zdenko Milas, inače predsjednik Udruge vinogradara i vinara Ljubuški, poskidali lišće kako bi berba bila brža, loza čistija i grožđe vidljivo.

Berači vrijedno rade već peti dan

"Grožđe je dostiglo željenu slatkoću, omjer kiselina, ph vrijednosti. Kada se sve to složilo, krenuli smo s berbom. Mi imamo svoju stalnu ekipu ljudi, oni su kod nas godinama angažirani, tako da nismo imali problema s radnom snagom", priča Milas.

Navodnjavanje spasilo lozu

Godina je rodna, a kvalitet odličan, pa će, nadaju se i vino biti vrhunsko. Iako je suša bila dugotrajna, navodnjavanje sistemom "kap po kap", spasilo je ovdašnje vinogradare.

Šta sve utiče na kvalitet grožđa?

"Sve vrijeme vegetacije, voda je radila ono što treba u tom svom godišnjem ciklusu, dobili smo solidne količine i dobar kvalitet. Uslijed dugotrajnih vrućina, kada nema dovoljno vlage, loza ne radi i grožđe postaje šuro i nema sladove", navodi ovaj iskusni vinar.

Dnevno uberu 12 tona grožđa

Padavina je u ovom kraju, dodaje, u skorašnje vrijeme bilo vrlo malo, tako da nisu oštetile bobe. Nadaju se da ih neće biti ni do kraja berbe, jer bi u ovoj fazi samo štetile kvalitetu. Istu lozu, kaže lani nisu ni navodnjavali, jer nije bilo potrebe.

No, ove godine je bilo manje potrebe za zaštitom, ali preventivno se uvijek treba paziti jer kad se bolest desi ne može se više vratiti nazad.

Sada je do umijeća

Sada je, ističe Milas, sve do umijeća kako vino dovesti u prepoznatljive karakteristike "al' u tome je čar, ljepota i izazov" ovog posla. Nakon trganja slijedi primarna prerada grožđa u vinariji.

"Bijelo grožđe je dan – dva na maceraciji, kad se ono smulja, odvoje peteljke, potom ide cijeđenje do bačava s kontroliranom temperaturom, a onda se upušta kontrolirano vrenje", pojašnjava procese koji slijede.

Žilavka je već obrana

Kad se završi vrenje, ono najboljeg kvaliteta ide u burad. U ovoj vinariji ih koriste samo za vina koja su izvrsne kakvoće i kvalitete tako da se dodatno obogate utjecajem hrasta.

U Erdutu potekla graševina iz najveće 'živuće' hrastove bačve na svijetu

Važno je dobro očistiti bačve. One se peru pod visokim pritiskom. Kada se osuše potrebno ih je dezinficirati sumpornim trakama i spremne su za prijem fermentiranog vina.


Fotoprilog


Tagovi

Vinograd Vino Berba grožđa Grožđe Žilavka Merlot Zdenko Milas Vino Milas


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.