Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti vinove loze
  • 31.08.2022. 07:30

Bolesti debla vinove loze uzrokuju velike ekonomske štete - pomoću gljivica do rješenja?

U istraživanju je otkriveno kako gljivice zajednički djeluju u ostvarenju infekcije debla vinove loze, razvoju bolesti i sprovođenju kontrole

Foto: Depositphotos/maria.symchych
  • 70
  • 13
  • 0

Bolesti debla vinove loze (eng. Grapevine trunk diseases) sve više se šire i postaju veliki problem u vinogradarstvu. Obuhvataju skupinu gljivičnih bolesti koje uzrokuju sušenje i propadanje trsova. Najznačajnijim se smatraju eska, petrijeva bolest, crna noga te botriosferijsko sušenje vinove loze, apopleksija i eutipoza. 

Njima je zahvaćeno skoro 20 posto svjetskih vinograda, saopštila je Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino. 

Nova studija međunarodne grupe istraživača predvođena Univerzitetom Massachusetts Amherst pokazala je da gljivice sarađuju u napadu na vinovu lozu stvarajući "vanćelijske bombe", piše Decanter

Rezultati istraživanja bi mogli pomoći u zaštiti zasada. Procjena iz 2012. godine je pokazala je da su ova oboljenja odgovorna za 1,5 milijardi dolara godišnje ekonomske štete širom svijeta.

Združeno djelovanje gljivica

Proučavano je djelovanje gljiva povezanih s eutipoznim odumiranjem debla i eskoriozom te njihova saradnja u probijanju ćelijskog zida u tkivu loze. Značajno je istaći da gljivice koje izazivaju odumiranje drveta prodiru u unutrašnjost kroz rane, najčešće prilikom rezidbe.

Rezidba vinove loze - koje su najčešće greške i kako ih izbjeći?

Istraživači su otkrili da jedno jedinjenje koje gljive ispuštaju u drvo dovodi do smanjenja sadržaja željeza, a druga grupa jedinjena proizvodi hidrogen peroksid.

Rezultati istraživanja bi mogli pomoći u zaštiti zasada (Foto: M.C.Celić)

"Kada se hidrogen peroksid susreće sa redukovanim željezom dešava se eksplozivna reakcija koja oslobađa mnoštvo radikala kiseonika koji oštećuju drvenasto tkivo", rekao je Barry Goodell, profesor mikrobiologije na Univerzitetu Massachusetts Amherst.

Navodi se da ovakve reakcije uništavaju ćelijski zid i omogućavaju gljivicama prodiranje u ćelije koje su bogate šećerom. To im omogućava rast i daljnju kolonizaciju drvenastog tkiva. Kako bi se poremetio ovaj proces i spriječilo prodiranje, neophodna je primjena antioksidanasa i kelatora niske otrovnosti, odnosno materija koje regulišu vezivanje minerala i drugih jona. 

Goodell je naveo da postoje određene bakterije i gljivice koje stvaraju neophodne antioksidanse i kelatne spojeve.

"Naše istraživanje pokazuje da bismo mogli upravljati i zaustaviti bolesti debla kroz bio tretmane povećanjem prirodnog prisustva ovih antagonističkih organizama na vinovoj lozi", komentirao je.  No, neophodno je još ispitivanja na terenu, ali ovo otkriće predstavlja izuzetan proboj u razumijevanju procesa koji učestvuju u razvoju razorne bolesti i njenoj kontroli.


Tagovi

Bolesti debla vinove loze Sušenje vinove loze GTD Eska Istraživanje Gljivice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Koliko hrane smo pojeli u 2021. godini?