Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vino
  • 16.08.2018. 18:30

Vino: Zašto treba voditi računa o godini berbe?

Da ne biste mnogo razmišljali, u prilogu vam dostavljamo tablicu pomoću koje ćete lako odrediti koje godište je za svaku preporuku, a koje bi trebali propustiti!

Foto: Pixabay/Wokandapix
  • 1.647
  • 83
  • 0

Godina berbe grožđa nije samo običan broj. U zavisnosti od vremenskih uslova te godine, posebno u periodu sazrijevanja ploda, vino će biti manje ili više kvalitetno. Dakle, ovaj broj nam otkriva da li su u podrumu bile potrebne dodatne intervencije. Naravno, ovo se ne odnosi na velike industrije, koje uvijek "štimaju" i kontroliraju krajnji rezultat.

Kako odrediti da li je neko godište dobro?

Najvažnije za utvđivanju kvaliteta vina u odnosu na neku godinu je odgovor na pitanje - koliko je tada bilo sunca? Naime, što je više sunčanih dana tokom godine, grožđe ima više šanse da dostigne punu i optimalnu zrelost. "Ukoliko navale kiše i oblaci, proces dozrevanja je sporiji, a rizik od truljenja ploda ili razvoja štetnih gljivica veći", piše Vino.rs.

Sa druge strane, ukoliko je u vinogradu bilo previše sunčano i toplo, odnosno bilo je mnogo dana sa temperaturom iznad 33ºC, grožđe se najvjerovatnije djelimično osušilo na lozi prije nego što je stiglo u potpunosti sazriti. Kao posljedica može se dobiti vino sa gorkim taninima ili jako, sa mnogo alkohola.

Godišta značajnija za vina gdje klima varira

Razlika između sjeverne i južne hemisfere je ta da u Evropi i SAD-u grožđe zri od aprila do oktobra, a u Argentini, Australiji, Novom Zelanda i Južoj Africi od oktobra do aprila.

Godina berbe veću ulogu igra u regijama gdje klima više varira, a njemu pripada i naš. Tako je i u većem dijelu Evrope: Bordou, Burgundiji, Šampanju, sjevernoj Italiji, sjevernoj Španjolskoj (Rioha), Njemačkoj i Austriji, dijelovima Čilea. Dobra godišta ovdje odlikuju se znatnim taninima i kiselinama. To omogućava da vremenom postanu još bolja.

Međutim, tamo gdje je klima predvidljiva, odnosno bez većih oscilacija, a posebno gdje je konstantno sunčano, godište igra manju ulogu. To je slučaj sa središnjom Španjolskom, Portugalom, Argentinom, Australijom, Kalifornijom, južnom Italijom. Njihova vina su uglavnom konstantnog kvaliteta.

Vina bez godišta

Postoje vina koja se dobivaju od grožđa iz različitih berbi. Odlikuje ih uvijek isti, prepoznatljiv ukus i konstantan kvalitet. Nazivamo ih non-vintage vinima, kojima na etiketi stoji obilježje N.V.

Da ne biste mnogo razmišljali, u prilogu vam dostavljamo tablicu pomoću koje ćete lako odrediti koje godište je za svaku preporuku, a koje bi trebali propustiti!


Dokumenti


Tagovi

Vino Godina berbe Kvalitet


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.