• Vinjak Andrija
  • 18.11.2018. 14:00

Vinjak Andrija proglašen šampionom - pokupio dva pehara na ovogodišnjoj Sabatini

Na Sabatini se održavalo i natjecanje za buteljirana vina i jaka alkoholna pića. Vinjak "Andrija", pristiglo iz Podrumi Andrija iz Čitluka proglašen šampionom za izgled proizvoda te je i najbolje ocijenjeni proizvod u kategoriji rakija i destilata.

Foto: Vedran Stapić
  • 704
  • 217
  • 0

Nakon što nas je obradovala vijest da je u kategoriji najbolje mlado crno vino šampion Sabatine 2018 Žilavka 2017 Zdenka Milasa iz Ljubuškog, s ovogodišnjeg Međunarodnog susreta vinogradara i vinara Sabatina koja se održavala od 15. do 18. novembra u Malom Lošinju (Hrvatska), stiže još dobrih vijesti za vinare Bosne i Hercegovine. 

Naime, na Sabatini se održavalo i natjecanje za buteljirana vina i jaka alkoholna pića. Na ovom je natjecanju piće Vinjak "Andrija", pristiglo iz Podrumi Andrija iz Čitluka proglašen šampionom u kategoriji rakija i destilata, ali i u kategoriji izgled proizvoda. 

Zdenko Milas iz Ljubuškog i njegova Žilavka treću godinu šampioni Sabatine

Vinjak "Andrija" proizvodi se dvosturkom destilacijom mladog vina, dobivenog od sorti žilavka, bena i krkošija. Nakon destilacije koja se obavlja po recepturi francuskog coganca, destilat odležava u francuskim i slavonskim barrique bačvama kapaciteta 225L minimalno 6 godina, nakon čega slijedi proces sljubljivanja, stoji na stranicama Podrumi Andrija. 

Njihova priča seže u 19. stoljeće kada je predak Ćorićevih, Šimun Ćorić u vojnoj službi zaslužio veliko imanje. Njegov sina Andrija, osamostalio se 1938. i započeo tradiciju sa suprugom Stojom. Dok su se i ranije u ovom kraju nudila točena vina, Andrija i Stoja su već 60-tih godina prošlog stoljeća počeli prvi u Hercegovini saditi lozu "na široku sadnju" i flaširati vino.

Nastavljajući obiteljsku tradiciju, Andrijini potomci odlučili su izgraditi novi podrum koji se nalazi u Paočama, u blizini Čitluka. Njegov je kapacitet u narednih nekoliko godina dostigao i prešao polumilijunsku razinu. Uz najsuvremeniju opremu i stručnost dokazanih enologa postiže značajne rezultate u proizvodnji kvalitetnih, vrhunskih, prigodnih i arhivskih  vina, što potvrđuju mnoge nagrade sa međunarodnih sajmova. Nagrade je preuzeo Miroslav Ćorić (prvi s lijeva na naslovnoj fotografiji).

Treba napomenuti kako Sabatina s ciljem promocije te povećanja kvalitete i potrošnje vina i jakih alkoholnih pića, okuplja tim ovlaštenih stručnjaka koji vrše analizu i ocjenu kvalitete i izgleda ovih proizvoda.

Konkurencija i na ovom natjecanju, čiji su organizatori Zadružni savez Dalmacije i Hrvatska udruga vinarskih gradova, bila je velika što potvrđuje lista nagrađenih na ovoj, upravo završenoj, Sabatini, a koju možete preuzeti u dokumentu ispod članka


Dokumenti


Tagovi

Sabatina 2018 Vinjak Andrija Miroslav Ćorić Podrumi Andrija Čitluk


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Farma II Projekat razvoja mljekrastva u BiH. Biras svaku rijec, kad u publici te slusa prof. dr. Dar... Pročitaj cijelu bilješku »