Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sabatina 2018
  • 18.11.2018. 09:00

Zdenko Milas iz Ljubuškog i njegova Žilavka treću godinu šampioni Sabatine

Ova mi nagrada daje uvjerenje da smo na dobrom putu, da radimo dobre stvari, a to je zalog za budućnost, rekao je Zdenko Milas na proglašenju pobjednika ovogodišnje Sabatine.

Foto: Vedran Stapić
  • 987
  • 40
  • 0

Međunarodni susret vinogradara i vinara Sabatina koja se održavala od 15. do 18. novembra u Malom Lošinju, u susjednoj Hrvatskoj, a organizira ju Zadružni savez Dalmacije i Hrvatska udruga vinarskih gradova, i ove je godine po 28. puta okupila vinogradare i vinare, stručnjake, sommeliere, ugostitelje, trgovce, medije i druge sudionike vezane uz vinogradarstvo i vinarstvo iz hrvatskih vinskih regija i inozemstva, odnosno Francuske, Austrije, Mađarske, Njemačke, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Na ovom prestižnom događaju konkurencija među vinarima i njihovim vinima uvijek je snažna, a ove je godine brojala 210 vina iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja pa je velika vijest da je u kategoriji najbolje otvoreno bijelo vino šampion Sabatine 2018 Žilavka 2017 Zdenka Milasa iz Ljubuškog. 

"Iznimno sam zadovoljan jer je ovo treća godina zaredom da sam dobio šampionsku nagradu za Žilavku. Ova mi nagrada daje uvjerenje da smo na dobrom putu, da radimo dobre stvari, a to je zalog za budućnost", nakon proglašenja rekao nam je Zdenko Milas otkrivši kako je njegova vinarija stara deset godina, a za oko mjesec dana na tržište istupaju sa svojim najboljim vinima. 

Zanimalo nas je, što to Milasovu Žilavku čini tako uspješnom, je li to "terroir", odnosno kombinacija tipa zemljišta, klime, stupnja nagiba i izloženosti suncu. 

"Sada sam potpuno uvjeren da je riječ o "terroiru" i mislim da nam to daje odlučujuću prednost. Kremenasti sastav tla, bogat raznim mineralima očito daje izvanredne rezultate", zaključio je Milas poručivši da će i nagodinu doći na Sabatinu sa svojom Žilavkom. 

Osim Žilavke Zdenka Milasa, šampioni ovogodišnje Sabatine je OPG Vinarija Škaulj (Nadin, Hrvatska) sa svojim Cabernet Sauvignonom 2016 u kategoriji najbolje otvoreno crno, ali i sa Chardonnayem 2018. u kategoriji najbolje mlado bijelo vino. Syrah 2018 OPG Božo Bačić (Podgrađe, Hrvatska) šampion je u kategoriji najbolje mlado bijelo vino. 

Listu nagrađenih možete pogledati u dokumentu ispod članka. 


Dokumenti


Tagovi

Sabatina 2018 Zdenko Milas Žilavka Ljubuški Terroir


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.