Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU oznaka porijekla
  • 17.11.2019. 15:00
  • Utiel, Španjolska

Vera de Estenas vina: Novi u registru zaštićenih oznaka porijekla

Vina "Vera de Estenas" odlikuju se intenzivnom sjajnom bojom, primarnim aromama zrelog voća i lijepim skladom na nepcu. Radi se o crnom, ružičastom i bijelom vinu.

Foto: Facebook/Un Día Entre Viñas
  • 427
  • 21
  • 0

Svakim danom sve je više proizvoda koji nose neku od oznaka zaštićenosti, bilo da se radi o oznaci zemljopisnog porijekla, izvornosti ili zajamčenog tradicionalnog specijaliteta. 

Evropska komisija ovih je dana odobrila zahtjev za registraciju vina "Vera de Estenas" u registar zaštićenih oznaka porijekla (ZOP).

Povijesni sporazum: 100 EU proizvoda sa oznakom geografskog porijekla zaštićeno u Kini

Geografsko područje "Vera de Estenas" nalazi se na teritoriju općine Utiel, u španjolskoj provinciji Valencija. Vina "Vera de Estenas" odlikuju se intenzivnom sjajnom bojom, primarnim aromama zrelog voća i lijepim skladom na nepcu. Radi se o crnom, ružičastom i bijelom vinu. 

Crna vina starjela u bačvi "Crianza", "Reserva" i "Gran reserva" proizvode se od sorata Bobal, Tempranillo, Cabernet Sauvignon ili Merlot. Proizvodnja se odvija u spremnicima u kojima temperatura ne smije prijeći 28 °C. Starenje se odvija u hrastovim bačvama zapremnine od 225 do 300 litara. Vina koja stare u bačvama u njima se drže kraće od 6 mjeseci, dok se vina "Crianza" tamo drže najmanje 6 mjeseci, vina "Reserva" najmanje 12 mjeseci, a vina "Gran reserva" najmanje 18 mjeseci. Starenje dovršavaju u boci do isteka najkraćeg zakonom predviđenog roka.

Bijela vina Chardonnay fermentiraju u novim hrastovim bačvama od 225 ili 300 litara.

Ružičasta vina izrađuju se uglavnom od crvenog grožđa sorte Bobal. Proizvode se u spremnicima od nehrđajućeg čelika pri temperaturi koja ne prelazi 22 °C.

Ovo novo ime pridružit će se popisu od 1.600 zaštićenih oznaka izvornih vina koji su već registrirana. Popis je dostupan u bazi eAmbrosia. Za više informacija pogledajte i stranice s pravilima o kvaliteti.


Tagovi

Vino Oznaka porijekla Evropska komisija Vera de Estenas


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.