Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podrum Vilinka
  • 26.06.2018. 18:30

Velimir Ereš: Svjetske sorte sljubljujemo u poznatu kupažu X Line

U Tuzli na sajmu vina VinoSalis razgovarali smo sa Velimirom Erešom iz Podruma Vilinke na temu njihovih uspjeha na tek održanom Decanter World Wine Awards u Londonu.

Foto: Vedran Stapić
  • 524
  • 28
  • 0

Petnaestak kilometara sjeverozapadno od Mostara prema Čitluku u mjestu Sretnice pored Kruševa 2008. godine zasađeni su prvi trsovi vinove loze sada već znamenitog Podruma Vilinka. Dvije godine nakon sadnje vinograda koji pokriva 17 tisuća metara četvornih kamenitog rastresitog zemljišta nastao je podrum koji je u kratkom vremenu postao sinonim za proizvodnju vrhunskog hercegovačkog vina.

U Tuzli na sajmu vina VinoSalis razgovarali smo sa Velimirom Erešom iz Podruma Vilinke na temu njihovih uspjeha na tek održanom Decanter World Wine Awards u Londonu.

Vratili ste se sa brončanim odličjem sa natjecanja?

Da, dobili smo broncu za žilavku 2017., a još bolja vijest je da smo se vratili sa srebrom za vino X Line Red Cuvee od blatine i cabernet sauvignona iz 2015.

VinoSalis 2018 - Grad soli dobio respektabilan vinski festival

Koliko hektara obrađujete i koliko iznosi godišnja proizvodnja?

Naša vinarija je mala, osnovana je 2008. godine u vlasništvu obitelji Ereš. Obrađujemo 4,5 hektara vinograda, ponajviše sortu žilavku, blatinu i nešto cabernet sauvignona, trnjak, chardonnay. Blatina i žilavka su autohnone sorte i naša su bazna vina, a svjetske sorte ćemo kupažirati u poznatu kupažu X Line. Maksimum proizvodnje nam je 50 tisuća litara, a trenutno smo na proizvodnji od oko 30 tisuća litara.

Gdje prodajete svoja vina, bazirate se samo na BiH?

Plasman je najvećim dijelom u Hercegovini, ostalo ide u Sarajevo i Banja Luku.

Siniša Lasan: 2017. je odlična godina za Žilavku i Blatinu

Kako ste zadovoljni ovim festivalom vina u Tuzli?

Ovdje smo došli jer se planiramo širiti, tražimo nova tržišta. Došli smo se upoznati sa Tuzlom, novim kupcima. Prezentirali smo svoja vina, a narednih godina ćemo biti prisutni sa svojim vinima sigurno i u Tuzli.

Ilija Barbarić: Volio bih da mi proizvođači krenemo u zajedničko brendiranje žilavke i blatine

Zahvalio bih se organizatoru, uložen je velik trud. Drago nam je biti na bilo kojem festivalu vina, pa tako i na ovom. Vidimo se ovdje i dogodine.


Tagovi

VinoSalis Festival vina Tuzla Vinarstvo Vilinka Žilavka Blatina X Line


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)