Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarija Čitluk
  • 05.06.2019. 09:00

Vedran Mlikota i Stipe Božić: U Nepalu nam konobar preporučio blatinu Vinarije Čitluk

Vinarija Čitluk izvozi svoja vina otprilike u 25 zemalja svijeta, čak 65% njihove proizvodnje čini izvoz. Jedna od zemalja je i Nepal, a u tu egzotičnu zemlju jedini su izvoznici iz naše regije.

Foto: Facebook/Vinarija Čitluk
  • 617
  • 34
  • 1

Hrvatski alpinist Stipe Božić i glumac Vedran Mlikota su na svome putovanju Nepalom u jednom od restorana u Kathmanduu tražili bocu dobroga vina i preporuka konobara bila je Blatina de broto, Vinarije Čitluk. Bio je ovo zanimljiv Facebook status ove vinarije koji je zaintrigirao i ljubitelje vina, ali i pratitelje ova dva, usudim se reći, celebrityja na našim prostorima. 

Stipe Božić za Agorklub kaže kako ih je ugodno iznenadila ponuda, iako konobar nije znao točno izgovoriti Blatina, ali kada je donio vino bili su oduševljeni. Zanimalo me i što su jeli kada im je konobar preporučio Blatinu za koju se prepourča piti uz jača jela od mesa, divljač, a posebno uz pečenja, riblje paprikaše, uz nareske od goveđeg pršuta.

"Jeli smo Yak steak, odrezak od yaka što je slično goveđem odresku. To je bilo na povratku s Himalaja kad nam je tradicionalnih jela s rižom bilo pomalo dosta", našalio se svjetski poznat alpinist Stipe Božić. 

No, za čitlučku vinariju preporuka konobara nije bila ništa čudno, ali im je bilo drago kada su dobili slike Stipe i Vedrana s bocom njihove blatine s terase egzotičnog restorana u Kathmanduu. 

Vinarija Čitluk izvozi vina u 25 zemalja svijeta

Naime, Vinarija Čitluk izvozi svoja vina otprilike u 25 zemalja svijeta, čak 65% njihove proizvodnje čini izvoz. "Jedna od zemalja je i Nepal. U tu egzotičnu zemlju, kako doznajemo, jedini smo izvoznici iz naše regije", kažu za Agroklub u ovoj vinariji koja je krajem maja osvojila dvije bronce na najutjecajnijem svjetskom vinskom natjecanju Decanter 2019

Decanter 2019 - BiH vinarije na najprestižnijem vinskom natjecanju osvojile 28 medalja

"Da, osvojili smo dvije bronce na Decanteru za dva vina koja smo i prijavili - Teuta Blatina 2016 koja je osvojila 86 bodova i Teuta Trnjak 2015 s 88 bodova. Visoka priznanja za ova dva vina smo dobili i na sajmu Gast Split 2019. gdje je Teuta Blatina bila šampion sajma u kategoriji crnih vina, a nedugo iza toga na Sajmu gospodarstva Mostar 2019. sa istim vinom smo bili šampioni u kategoriji vina sorte Blatina, dok je Teuta Trnjak bila šampion sajma u grupi crnih vina", odlični su rezultati crnih vina Vinarije Čitluk. 

Pitam ih o ovoj godini, kakva su očekivanja. Kažu, kada je riječ o urodu, prerano je govoriti o bilo čemu. "Nadamo se solidnoj berbi. Vinogradarska godina do sada je bila zahtjevna, ali po pitanju uroda za sad je obećavajuća.

Širenje palete u kategoriji pjenušavih vina

Ova je vinarija izvozno orjentirana, a svoja vina izvoze i na najudaljenija tržišta što im je na listi prioriteta. "U budućnosti najviše očekujemo rast izvoza na kineskom tržištu, tu svake godine bilježimo kontinuiran rast. Imamo lokacije vinograda na oko 500 m nadmorske visine i već proizvodimo izvanredne pjenušce, tako da će tu biti nekih noviteta, tj. širenje palete u kategoriji pjenušavih vina", najavljuju u Vinariji Čitluk čiji je smještajni kapacitet od 110.000 hl, a posjeduje 300 hektara vlastitih vinograda uglavnom autohtonih sorti Žilavke i Blatine, a zadnjih godina pojačanih i nasadima dvije poznate svjetske sorte Chardonnay i Cabernet Sauvignon. 

Njihov strateški partner je Hercegovina vino d.o.o. Mostar te posjeduje preko 100 ha vlastitih nasada, uglavnom Blatine, Žilavke i Vranca. Ukupna količina grožđa s ovih površina se prerađuje u Vinariji Čitluk pomoću najnovije vinarske opreme. Vinarija Čitluk otkupljuje tržišne viškove Žilavke i Blatine s cijelog hercegovačkog područja.

Treba napomenuti kako se vino Blatina preporuča piti uz jača jela od mesa, divljač, a posebno uz pečenja, riblje paprikaše, uz nareske od goveđeg pršuta. Pokušala sam saznati što su to jeli Stipe Božić i Vedran Mlikota, no do odgovora nisam došla. Tko zna u kojem su dijelu svijeta sada i na kakvo će vino ondje naletjeti. 


Tagovi

Stipe Božić Vedran Mlikota Vinarija Čitluk Blatina de broto Nepal Kathmandu Decanter


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.