Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Parlament BiH
  • 29.08.2023. 10:30

Usvojen dugo najavljivani zakon: BiH uređuje tržište vina

Da bi ovaj zakonski prijedlog stupio na snagu, potrebno je da ga usvoji i Dom naroda Parlamentarne skupštine.

Foto: Depositphotos/feathery
  • 160
  • 29
  • 0

Predstavnički dom Državnog parlamenta usvojio je po hitnom postupku, dugo najavljivani, Prijedlog zakona o organizaciji tržišta vina u Bosni i Hercegovini. Riječ je o zakonu s oznakom "EI" kao potvrdom odgovarajuće usklađenosti s pravnom stečevinom Evropske unije i međunarodnim standardima u toj oblasti.

Njime se utvrđuju principi organizacije tržišta vina i preciziraju odredbe o proizvodnji grožđa i vina. Vinari su u više navrata isticali da je potrebno urediti ovu oblast kako bi bili konkurentni na svjetskom tržištu. U BiH se godišnje proizvede oko 18 miliona litara vina, a registrovano je oko 70 proizvođača.

Značajan dio ovog zakonskog rješenja, na koje se čekalo 10 godina, odnosi se na sistemsko uređenje oblasti u vezi s oznakama porijekla i geografskog porijekla, te na označavanje, prezentaciju i reklamiranje proizvoda vinarstva, kao i na stavljanje ovih proizvoda na tržište, njihov nadzor i kontrolu, uključujući i odredbe o organskim vinima, aromatiziranim vinskim proizvodima i voćnim vinima.

Definirano je da u roku od 12 mjeseci od stupanja na snagu ove legislative, budu donijeti odgovarajući pravilnici u ovoj oblasti, čime je ostavljeno dovoljno vremena kako domaćim proizvođačima ne bi bio onemogućen izvoz nakon novembra 2024. godine, koji je Evropska komisija odredila kao krajnji rok za usklađivanje bh. zakonodavstva u području vina i vinogradarstva sa standardima EU.

Da bi ovaj zakonski prijedlog stupio na snagu, potrebno je da ga usvoji i Dom naroda Parlamentarne skupštine.


Tagovi

Zakon o vinu Parlament BiH Predstavnički dom Proizvodnja vina Proizvodnja grožđa Dom naroda


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.