Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarija Petri
  • 21.04.2019. 12:00
  • Herxheim am Berg

U domovini rizlinga 14. generacija nastavlja tradiciju obitelji Petri

Njihova obitelj bavi se vinogradarstvom gotovo 400 godina, a unazad nekoliko godina mlada braća Petri preuzela su upravljanje vinarijom u domovini Rizlinga

Foto: Vedran Stapić
  • 211
  • 18
  • 0

Vinarija Petri nalazi se na vinskoj cesti Mannheim/Dürkheim u mjestu Herxheim am Berg, Njemačka savezna država Falačko Porajnje - zapad zemlje koji graniči s Francuskom, Luksemburgom i Belgijom.

Ovdašnja vinska regija Pfalz obuhvaća 23.000 hektara i druga je je po veličini u Njemačkoj, a poznata je prije svega po proizvodnji rizlinga, ali i drugih sorti prije svega pinota i chardonnaya. 

Vinariju (Weingut Petri) danas vode dva mladića, braća Philipp (25) i Maximilian (29) Petri. Mlađi brat pokazuje nam podrume, proizvodnju i vodi prezentaciju, a slušajući ga potpuno se gubi pojam o godinama, budući da poznaje brojne detalje čime djeluje vrlo iskusno - što nije odlika prosječnog 25-godišnjaka. 

Slušajući njegovu priču saznali smo i razloge tomu. Naime, njih dvojica unazad nekoliko godina samostalno brinu o proizvodnji vina, ali i plasmanu. Roditelji su se povukli iz posla, ali Philipp dodaje da uvijek rado čuju njihov savjet. Međutim, odgovornost za grožđe, vino i prihod je potpuno njihova.

Gotovo 400 godina tradicije

Ova obitelj ima i iznimno bogatu vinsku prošlost - podaci govore kako od 1625. godine proizvode vino (gotovo 400 godina), a danas su braća Petri 14 generacija vinara u obitelji! Nije česta prilika vidjeti tako mlade ljude koji su preuzeli skrb za proizvodnju i plasman vina s nemalih 23 hektara vinograda. 

Dok Maximilian više brine o prodaji, Philipp skrbi za proizvodnu stranu posla. "Sretni smo da nam je tu otac na pomoći kada ga trebamo. Najviše nam pomaže savjetima, ali uskoči nam i u vinogradu, gdje često nedostaje ruku", kaže Philipp.

Saznali smo da na godinu plasiraju oko 150.000 boca vina čija je prosječna cijena na razini 6,00EUR-a. Veći dio proizvodnje plasiraju na domaćem tržištu, a oko 40% izvoze - najčešće u Dansku, Češku, Veliku Britaniju, pa i u daleki Japan. 

Značajan dio prihoda ostvaruju i kroz česte degustacije na njihovom imanju koje naplaćuju od 10,00 do 30,00EUR-a u ovisnosti u broju kušanih vina, a razvijaju i dodatne kanale prodaje pa se njihova vina danas plasiraju i preko njihove Internet trgovine.

Hektar vinograda i 50.000EUR-a

Ističe Philipp kako veliku podršku promociji i podizanju kvalitete imaju i od strane Njemačkog instituta za vino (Deutsche Weininstitut, skraćeno DWI) kojima članstvo plaćaju po hektaru površine.

Imaju oni i razvojnih ambicija, ponajprije u širenju nasada, koje žele zaokružiti na 30-ak hektara, što je značajna investicija. Naime, cijena hektara vinograda u ovom kraju kreće se od 35.000 do 50.000EUR-a ovisno o mikrolokaciji, strukturi i starosti. 

Ovdašnji vinogradi najčešće imaju sklop od 5.000 loza - međuredni razmak od 2 metra, dok su čokoti međusobno udaljeni jedan.


Tagovi

Weingut Petri Vinarija Petri Philipp Petri Maximilian Petri Herxheim am Berg Pfalz


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)