• Hercegovački vinogradi
  • 08.10.2018. 14:30

Troškovi vinogradara ove godine veći - otkupne cijene grožđa na prošlogodišnjem nivou

Zbog oscilacija temperatura, čestih kiša i rose, došlo je do kasne pojave plamenjače u zasadima vinove loze.

Foto: Savjetodavna Srpske
  • 1.309
  • 68
  • 0

U Hercegovačkim vinogradima berba grožđa uglavnom je privedena kraju. Otkupne cijene grožđa su na prošlogodišnjem nivou. Kilogram Vranca je 1,15 KM/kg, Kabernea 1,10 KM/kg, Merloa 1,00 KM/kg, Smederevke 0,75 KM/kg, a grožđe slabijeg kvaliteta, tzv. šarenica 0,60 maraka po kilogramu, saopštava Savjetodavna Srpske. 

Specifična godina

Vegetaciona 2018. godina bila je specifična za hercegovačke vinogradare. Vremenski uslovi u aprilu praćeni visokim temperaturama uzrokovali su ranije zrenje vinove loze i većine ostalih voćnih vrsta. Zbog oscilacija temperatura, čestih kiša i rose, došlo je do kasne pojave plamenjače u zasadima vinove loze. Plamenjača se javljala na zapercima i mladim izdancima, a u pojedinim vinogradima, zabilježena je i na grozdovima. Sve ovo dovelo je do povećanja troškova proizvodnje, u smislu potrebe za dodatnih tretmana i smanjenju perioda vremenskog intervala između tretiranja.

Hercegovački vinari zadovoljno trljaju ruke - iza njih je rekordna sezona

Bez obzira na sve vinogradari su zadovoljni ovom sezonom. Količinski gledano rod je mnogo veći u odnosu na prethodne godine. Vinogradari koji u toku vegetacije nisu radili uklanjanje viška roda ove godine imali su veliki rod, ali kvalitet, u većini vinograda, nije dobar.

Neki vinogradari, poput vinarije "Vukoje" grožđe proizvode isključivo za vlastite potrebe. Plantaže "Popovo Polje" i "Agrofin" dio grožđa prodat će na slobodnom tržištu, što na području opštine Trebinje, što vinarima iz zapadne Hercegovine.

Nakon berbe vinove loze uslijedit će proces prerade. Iskusni vinogradari kažu da se kvalitetno vino i rakija prave u vinogradu, a da je samo manji dio posla, u vinskim podrumima i destilerijama.


Tagovi

Hercegovački vinogradi Otkup grožđa Cijena Plamenjača


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi