Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarija Povratak Žepče
  • 26.04.2017. 08:00

Tradicija vinogradarstva seli u srce Bosne

Partneri okupljeni u vinogradskoj zadruzi Vitis su u vinariji Povratak zasadili preko 20 hektara vinove loze, što je prema njihovom mišljenju tek početak ekspanzije uzgoja vinove loze i proizvodnje vina u centralnoj Bosni.

  • 1.799
  • 149
  • 0

Razvoj vinogradarstva i uzgoj vinove loze je tradicija razvoja hercegovačkih gazdinstava, no uzgojem vinove loze može se pohvaliti i vinarija "Povratak", smještena u selu Lupoglav kod Žepča.

Partneri okupljeni u vinogradskoj zadruzi Vitis su u vinariji Povratak zasadili preko 20 hektara vinove loze, što je prema njihovom mišljenju tek početak ekspanzije uzgoja vinove loze i proizvodnje vina u centralnoj Bosni. Zahvaljujući poduzetniku Vinku Zovki, ova grana poljoprivrede se u ovim krajevima širi iz dana u dan. Nedavno je iz kantonalnog Ministarstva za prostorno uređenje stiglo odobrenje za početak izgradnje vinarije u selu Lupoglav. U okviru objekta bit će smještena postrojenja za prihvat i preradu grožđa.

Uskoro nova vina

Put od ideje do projekta, kao i osnivanje pogona traje već 5 godina. Iz tog razloga je osnovana i zadruga Vitis, koja trenutno broji 18 članova, koji su povezani sa vinarijom Povratak, sve u cilju zajedničkog djelovanja i razvoja vinogradarstva u žepačkome kraju.

Vinarija Povratak postoji od 2013. godine, a raste srazmjerno potrebama tržišta, kao i sa povećanjem površine nasada vinograda. Sada je zaposleno 13 ljudi a nakon izgradnje nove vinarije broj zaposlenih će biti oko 80. U bogatom asortimanu i ukusu žepačkog vina mogu se naći vina poput Cabernet Franc, Palava, Muller Thurgau,Merlot i Pinot Sivi a zajedničko im je to što su predstavljeni pod simboličnim nazivom ZEMLJA.

Trenutni kapaciteti proizvodnje vina iznose oko 100.000 boca vina godišnje. No kapacitet nove vinarije je projektovan za preradu 35.000 tona grožđa ili oko 30 miliona litara vina, što će ovu vinariju zasigurno svrstati među najveće proizvođače vina u regiji.

Vinova loza život znači

Po uzoru na vinogradare iz Italije, vlasnik vinarije punim pravom ističe kako vinogradarstvo nije zanimanje, već život.

"U vinogradu se rađa, u vinogradu se živi i u vinogradu se umire", s ponosom na svoj rad ističe Zovko.

A kad takvo razmišljanje zaživi među narodom postignut je cilj vinarije i san ovog iskustvom bogatog vinara. Svako ko je bar malo upoznat sa ovim krajem, zna da ovo područje odlikuje plodna ravnica sa blagim padinama, sa odgovarajućom količinom padavina, dubinom tla, te brojnim parametrima pogodnim za uzgoj vinove loze u centralnoj Bosni.

Uz pomoć državnih službi ovaj projekat će ići svojim tokom, te će se na taj način pomoći u ekonomskom razvoju lokalnog područja. Do potpunog završetka projekta proći će nekoliko godina, a do tada će se punim kapacitetom raditi na prikupljanju projektne dokumentacije za potrebe savremene punionice vina,podzemnih podruma kao i administrativnog dijela vinarije.


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Vinogradarstvo Vinova loza Vinarija Povratak Zadruga Vitis Zemlja Ekonomski razvoj Vinko Zovko


Autorica

Mukadesa Zukić

Više [+]

Mukadesa je diplomirani biolog. Aktivna je članica eko udruženja "Sadnice mira".

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]