Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Toplinski val
  • 02.07.2019. 14:00
  • Francuska

Toplinski val spržio francuske vinograde, grožđe izgleda kao da je paljeno bacačem plamena

Vinogradi se obično odupiru toplini, ali s dostignutim razinama u petak, vinarstvo plaća veliku cijenu. To je nešto što nikada nisam doživio. Vinar sam 30 godina. Nikad nisam vidio vinovu lozu da gori od vrućine; to je impresivno", rekao je Jerome Despey.  

Foto: Twitter/Jerome Despey
  • 443
  • 49
  • 0

Vinogradi na jugu Francuske prošli su tjedan "izgorjeli" u toplinskom valu koji je pogodio taj dio zemlje. Lokalni vinari tvrde da nisu vidjeli takve opekline na vinovoj lozi "više od 30 godina“.

Posebno su, piše connexionfrance, pogođene regije Gard i Hérault, a mještani kažu da grožđe izgleda kao da je "spaljeno pomoću bacača plamena". Météo France za navedeno je područje izdao crveni alarm zbog novog toplinskog vala koji kreće ovaj tjedan. Inače, temperature su na nekim mjestima dosegle više od 45°C.

"Temperature su dostigle takve razine da se čini da su neke vinove loze upaljene; doslovno na žaru. Grožđe je spaljeno, a listovi isušeni", rekao je vinogradar i predsjednik gospodarske komore Hérault, Jérôme Despey.

Na twitteru, Despey je dodao da namjerava "aktivirati hitnu jedinicu" za utvrđivanje šteta pri Odjelu za poljoprivredu, kako bi što prije dobili jasniju sliku o šteti.

"Vinogradi se obično odupiru toplini, ali s dostignutim razinama u petak, vinarstvo plaća veliku cijenu. To je nešto što nikada nisam doživio. Vinar sam 30 godina. Nikad nisam vidio vinovu lozu da gori od vrućine; to je impresivno", rekao je. 

Najviše su pogođeni vinogradi u Villeveyracu, Fabrguesu i Pic Saint-Loup području, a uništene su i stare vrijedne sorte vinove loze poput Carignana. K tome, mali šumski požari u Gardu također su nanijeli štete na imanjima nekoliko farmera i vinogradara. 


Tagovi

Toplinski val Vinogradi Francuska Izgorjelo Spaljeno


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.