Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podrum Vilinka
  • 08.06.2017. 10:00

Svjetsko zlato za hercegovačko vino Podruma Vilinka

Sve je počelo 2004. godine kada je obitelj Ereš zasadila vinograd od 12 hiljada loza s namjerom da proizvede grožđe za vinare od kojih su kupovali vina. A onda se javila želja da sami počnu proizvoditi svoje vino.

Foto: Arhiva Velimira Ereša
  • 2.967
  • 256
  • 0

U državi i regiji koja se nalazi na dnu europskih i svjetskih ljestvica, kada su u pitanju ekonomija i uvjeti poslovanja, razmjena pozitivnih priča i iskustava nam je svima izuzetno potrebna. Iako nismo svjesni, oko nas se nalazi mnogo uspješnih ljudi. Neke od tih osoba poznajete, dok za neke niste nikada čuli. Možda vas upravo priča koju donosimo u nastavku potakne da pokušate napraviti nešto slično ili više.

Od malih nogu u ugostiteljstvu

Velimir Ereš, jedan je od najmlađih vinara i vlasnik podruma Vilinka. Rođen je 1978.godine u Mostaru, gdje i danas živi. Velimirova obitelj se skoro pa cijeli život bavi ugostiteljstvom, tako da je i on od malih nogu imao priliku da bude uključen u ugostiteljski posao. 2008. godine, Vladimir je imao ideju osnovati vlastitu proizvodnju vina, a njegov san ubrzo je i bio ispunjen.

Kroz relativno kratak period napravljen je podrum pod nazivom Vilinka, a ime je dobio po brdu na kojem je vinograd zasađen. Ovaj podrum se nalazi na Sretnicama, u blizini Mostara, a uz pomenuti objekat, nalazi se i svadbeni salon Afrodita u vlasništvu porodice Ereš. Vina podruma Vilinka kroz proteklih devet godina okitila su se brojnim medaljama, što je ujedno i potvrda kvalitete vina. A najnovija priznanja stigla su iz Londona.

"Sve je počelo 2004. godine kada smo zasadili vinograd od 12 hiljada loza s namjerom da proizvedemo grožđe da ga možemo ponuditi proizvođačima vina od kojih smo kupovali vino. Međutim, obilazeći vinarije i kroz razgovore s iskusnim vinarima javila se želja da sami počnemo proizvoditi svoje vino", priča nam Velimir.

Ljubav prema vinarstvu se rodila spontano

Velimir dalje dodaje da vinarstvo nije prisutno u njihovoj obiteljskoj tradiciji. Kaže da su nekad ranije imali jedan mali obiteljski vinograd i da su proizvodili vino za vlastite potrebe. Ističe da se kroz razgovor sa vinarima počeo više zanimati za vina i na kraju se zaljubio u tu djelatnost.

"Imao sam dobrog mentora, poznatog enologa Darka Šimića. On je bio uz mene na samom početku, pružajući mi pomoć i savjete, ali i financijsku potporu kako bih ostvario sve što sam zamislio", tvrdi Velimir.

Podrum je dobio ime po brdu na kojem je vinograd zasađen.

Velimir i danas radi sa svojim tadašnjim mentorom. Kapacitet njegovog podruma je oko 40 hiljada litara, a plan je da se na tome i zadrže. Dodaje da je cilj njihovog poslovanja kvaliteta, a ne kvantiteta.

Vina iz Podruma Vilinka su premium kvalitete

Velimir dalje dodaje da u podrumu Vilinka proizvode vrhunsku žilavku, vrhunsku blatinu, Line Red Cuvee od blatine i cabernet sauvignona te White Cuvee od žilavke, Bene i Krokošija. Radi se o vinima premium kvalitete.

Dobro i kvalitetno vino se određuje prema boji, koncentraciji, aromatičnosti, aftertasteu (naknadnom okusu) te dobrom balansu alkohola i kiselina. Ipak, pored svega toga, tvrdi da vrhunsku kontrolu vina daje sama selekcija grožđa, potom maceracija, pa priprema grožda za verifikaciju, kontrola temperature te na kraju bačve koje se koriste. U svome podrumu, Velimir koristi barrique bačve zapremine 225 litara od francuskog i američkog hrasta koje se mogu koristiti maksimalno dva puta za premimum liniju.

Brojne medalje za kvalitet vina

Vina iz podruma Vilinka dobila su na desetine nagrada na domaćim i regionalnim sajmovima, izložbama i natjecanjima. Jedno od značajnijih priznanja je bilo 2010. godine u Splitu, za berbu 2009.godine. Žilavka je tada ocijenjena najboljim vinom iz BiH gdje su dobili zlatnu medalju. U Mostaru su dobili zlatnu medalju za berbu 2011.godine.

Brončanu medalju dobili su tri puta u Londonu, također za žilavku. Kroz razgovor, Velimir kaže da u vinarstvu treba malo više vremena i rada da bi se došlo do nekog rezultata. Dodaje da je njegova porodica u vinarstvu devet godina i da su dosada jako zadovoljni ostvarenim rezultatima.

Vino iz podruma Vilinka na stolu Svetog Oca

Vino iz podruma Vilinka našlo se i na stolu Svetog Oca, pape Franje 2015. godine, kada je pohodio BiH. Velimir otkriva kako je dobio poziv da se upravo njegovo vino služi na ovom događaju, što je i prihvatio. Poslao je uzorke, i kroz mjesec dana dobio odgovor da će se njegovo vino služiti na svečanom ručku. Za njega i njegovu porodicu to je bila velika čast, a taj čin je značajan i za samu povijest vinarije. Dobili su i dvije krunice od Svetog Oca pape i plaketu kojom se potvrđuje da je njihovo vino bilo služeno na pomenutom događaju.

Priznanje iz Londona za kvalitet vina

Ono što je posebno značajno za vinariju obitelji Ereš je i nedavno osvojeno priznanje i nagrada za vino koje je stiglo iz Lonodona. Riječ je o najvećem ocjenjivanju vina na svijetu, Decanter World Wine Awards koje se svake godine održava u Lonodnu. Vino koje je osvojilo zlato je X Line Red Cuvee, odnosno isto ono koje je služeno Svetom Ocu papi.

Velimir kaže kako je bodovni rang na natjecanju vina dosta rigorozan, te da se npr. u lokalnim natjecanjima u Splitu ili Mostaru za 85 bodova dobije zlato, dok je granica u Decanteru 95 bodova za zlato. Boduju se izgled, miris, okus, intenzitet, harmoničnost, dugotrajnost, te kompleksnost vina. No, to nije jedina nagrada koju je ovo vino dobilo. Naime, drugi uzorak koji su poslali na natjecanje je vino sorte žilavka, po čemu je Hercegovina najpoznatija. Za ovo vino osvojili su srebrenu medalju i 90 bodova za Žilavku 2016 iz podruma Vilinka.

"Konkurencija je bila vrlo jaka. Uzorci vina su pristigli sa svih kontinenata, gdje god se vino može proizvesti. Bilo je oko 17 250 uzoraka vina iz preko 50 zemalja svijeta. Ukoliko pogledamo jedan Bordeaux, francusku regiju koja ima oko 130 tisuća hektara zasađenih vinograda, a jedna BiH ima 3 tisuće hektara zasađenih vinograda, onda se može pretpostaviti kolika je vrijednost te nagrade ne samo za naš podrum, nego i za cijelu BiH. Pored Francuske, Španjolske, Italije, Južne Amerike, Čilea, Argentine, Australije, Njemačke, dobiti zlato u takvoj konkurenciji je uistinu veliko. Kvaliteta našeg vina je još jednom potvrđena, i to ovog puta na svjetskoj razini", dodaje Velimir.

U Londonu su već ranije i to tri puta dobili brončanu medalju, također za žilavku.

Postoji i velika mogućnost da se vina iz podruma Vilinka nađu u restoranima ili vinotekama u Lonodonu ili drugim svjetskim metropolama, prije svega zbog kvaliteta. Međutim, Velimir kaže kako njihova vinarija ne proizvodi dovoljne količine vina koje bi mogle zadovoljiti druga tržišta, pa se zasada ne žele i ne mogu upuštati u to.

U pripremi podizanje novih nasada vinograda

Velimir dalje priča kako cijeli proces proizvodnje vina započinje sa dobrim i kvalitetnim grožđem, što je u konačnici i najvažnije za dobro vino. Dodaje i da im često pristižu ponude za kupovinu vina sa cijelog Balkana ili Amerike. Trenutno su u fazi pripreme za sadnju novih 25 000 loza. Planiraju zasaditi žilavku, trnjak i cabernet sauvignon.

"Trnjak je naša autohtona sorta, nedovoljno iskorištena, a koja ima ogroman potencijal. Mislim da je uz blatinu budućnost hercegovačkog vinarstva i vjerujem da tek dolazi njeno vrijeme", zaključuje Velimir.

Uspješni i u drugim poslovima

Velimir osobno preferira crvena vina, a posebno mu je upravo nagrađeno vino X Line Red Cuvee. Pored vinogradarstva, on i njegova porodica uspješni su i drugim poslovima. 1996.godine porodica Ereš otvorila je svadbeni salon koji od tada pa sve do danas uspješno egzistira. Kaže, da nije bilo salona, ne bi bilo ni podruma. Slaže se da su spojili ugodno sa korisnim, te je mišljenja da kada cijela porodica sudjeluje i daje maksimum od sebe, rezultat je neizostavan.

Velimir je obiteljski čovjek, ima suprugu, troje djece i upravo sa svojom porodicom provodi većinu slobodnog vremena. Nekada ranije bavio se kuglanjem, bio je u juniorskoj reprezenataciji u BiH, međutim, zbog brojnih obaveza prestao je. Posebno voli druženja sa prijateljima, sa kojima rado razmjenjuje iskustva o vinu, o tome kako prepoznati dobro vino i slično. A da bi netko bio uspješan menadžer, po Velimirovom mišljenju, mora uložiti puno truda, rada i upornosti, neovisno o kojem poslu se radilo. Također dodaje, da je za uspjeh potrebna i doza sreće, ali i ljubav prema onome što radite. Treba biti mudar i pametan, voditi se zdravom logikom i najvažnije vjerovati u sebe. Velimir je imao potrebu da nešto napravi i smatra da je uspio. Vjerovao je da će dobiti zlato na Decanteru i zlato je i dobio.

Foto: Arhiva Velimira Ereša


Fotoprilog


Tagovi

Velimir Ereš Vino Žilavka Vinogrodarstvo Nagrada Zlato Natjecanje Posao


Autorica

Andrea Libić

Više [+]

Adi je PR manager koji novinarstvo voli od malih nogu, a posebno ga privlače istraživačke priče. Voli fotografiju, prirodu i istraživanje psihologije.