• Vinograd
  • 19.01.2019. 11:00

Šta raditi u vinogradu prve godine poslije sadnje?

Da bi se mladi kalemovi u novozasađenom vinogradu primili i što bolje kasnije formirali, odmah nakon sadnje treba im pokloniti pažnju i njegu, a ona se sastoji od nekoliko važnih agrotehničkih mjera.

Foto: Bigstockphoto/Alex_eg
  • 471
  • 26
  • 0

Radi obezbjeđenja uslova za što uspješnije primanje zasađenih kalemova, prema riječima savjetodavke Ivane Gligorijević, u prvoj godini poslije sadnje treba poduzeti sljedeće agrotehničke mere:

  • Obrada i održavanje zemljišta
  • Njega mladih čokota
  • Zaštita mladog vinograda
  • Popuna praznih mjesta
  • Rezidba mladih čokota
  • Zagrtanje čokota

Radi se 4-6 plitkih obrada zemljišta

Pošto se tokom sadnje, pri postavljanju naslona zemljište prilično ugazi, neophodno je obaviti plitku obradu zemljišta. Takvom obradom, odmah nakon sadnje, se zemljišni površinski sloj rastresa, sitni, razbija se pokorica i uništavaju korovske biljke. Prostor u redu, oko posađenih kalemova se održava ručno korištenjem motika. Gligorijevićeva napominje da je do kraja vegetacije neophodno uraditi nekoliko plitkih obrada, najčešće 4-6, a to zavisi i od količine padavina, intenziteta pojave korova i drugih faktora.

Suvišni lastari se moraju uklanjati lačanjem

Njega mladih čokota sastoji se od primjene mjera zelene rezidbe, vezivanja lastara, zaštite listova i lastara od bolesti. Od mjera zelene rezidbe primjenjuje se lačenje, odnosno uklanjanje suvišnih lastara. U prvoj godini njeguju se, najčešće, dva lastara, a ukoliko izbije veći broj lastara oni se uklanjaju lačenjem u vrijeme kada dostignu dužinu 20-30 centimetara. Ostavljeni lastari se tokom godine privezuju za postavljeno kolje i to nakon svakih 20-30 cm porasta. Tako lastari dobijaju uspravan položaj, brže rastu, lakša je njihova zaštita i održavanje prostora oko čokota.

Dva puta u toku vegetacije vrši se uklanjanje brandusa, površinskih žila, prvi put u julu, a drugi put u augustu. Pri tome otkriva spojno mesto kalema i dio ispod njega, a oštrim nožem se odsijecaju brandusi ukoliko su se pojavili. Tom mjerom se postiže razvoj dubinskih žila koje su najvažnije.

Vinograd se tretira protiv plamenjače

Zaštita u mladom vinogradu svodi se na nekoliko tretiranja protiv plamenjače radi očuvanja zdrave lisne mase, što se kombinuje sa upotrebom folijarnih đubriva koja pomažu intenzivnijem porastu lastara.

Prazna mjesta se markiraju i popunjavaju novim kalemovima

Izvjestan broj posađenih kalemova, iz različitih razloga, tokom godine može da se osuši. Zato takva sadna mjesta treba markirati i popuniti. To se radi u jesen ili u proljeće naredne godine. Nakon popunjavanja praznih mjesta novoposađeni kalemovi se zagrću slojem trošne zemlje u vidu humke. Očekivano je da se u prvoj godini pojavi 5-10% praznih mjesta, koje treba popuniti.

Kad opadne lišće prvo rezidba, pa oranje

U jesen prve godine nakon opadanja lišća, a prije prvih jačih mrazeva, obavlja se rezidba. Prilikom rezidbe oba njegovana lastara se orezuju na po dva vidljiva, zdrava okca. Nakon rezidbe i odstranjivanja loze, slijedi jesenja duboka obrada zemljišta, oranje do dubine od 20 centimetara, koje se kombinuje sa zagrtanjem čokota. Oranje se obavlja na razor, a zagrtanje čokota se provodi ručnom korekcijom.


Tagovi

Vinova loza Vinograd Ivana Gligorijević Oranje Zaštita Obrada zemljišta Zagrtanje Popunjavanje Njega


Autor

Marinko Tica

Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi