Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinogradi u Žepču
  • 11.08.2016. 12:00

Spremni za stvaranje branda - žepačko vino!

S obzirom da je ovo već treća godina projekta, na jesen ćemo imati i prvu "ozbiljniju" berbu, a samim tim ćemo imati i žepačko vino s kojim ćemo moći napraviti prve korake u izgradnji branda, kaže Josip Šumić.

Foto: Josip Šumić, Vinarija Povratak
  • 2.376
  • 111
  • 0

Prva ozbiljnija berba grožđa očekuje ove jeseni vinogradare u Žepču. Naime, ovo je treća godina projekta sadnje vinograda u srednjoj Bosni gdje očekuju 30-ak tona grožđa, a potom i proizvodnju žepačkog vina!

"Trenutno u žepačkoj regiji imamo posađeno oko 20 hektara vinove loze odnosno oko 50-tak tisuća trsova. Svoje prve vinograde Vinarija Povratak je zasadila u 2014. godini, a od 2015. godine imamo prve vinogradare, koji su u projektu vidjeli perspektivu. S ovom godinom imamo 11 privatnih vinograda, a njihovi vlasnici su okupljeni u vinogradarsku zadrugu "Vitis", kaže nam agronom Vinarije Povratak Josip Šumić.

Očekuje se 30-ak tona grožđa u žepačkim vinogradima

Kako dodaje, prije početka projekta izvršena je detaljna analiza i pregled terena, a tim stručnjaka iz Italije, s kojima i svakodnevno surađuje, je bio oduševljen s uvjetima i terenima koje ovdje posjeduju, ali nažalost ne koriste.

Pripremaju se i novi tereni za sadnju

"Trenutno smo u fazi pripremanja novih terena, za 2017. godinu u kojoj ćemo pokušati zasaditi novih 15-20 hektara. S obzirom da je ovo već treća godina projekta, na jesen ćemo imati i prvu "ozbiljniju" berbu ( očekujemo 30 ak tona), a samim tim ćemo imati i žepačko vino s kojim ćemo moći napraviti prve korake u izgradnji branda", naglašava Šumić.

Otkup svog grožđa osigurala je Vinarija Povratak, gdje će se od jednog dijela proizvoditi "njihovo" vino, a za sav višak obezbjeđeno je strano tržište. Srećom, ove godine nisu imali ozbiljnije štete od proljetnog mraza.

"Na svu sreću nemamo puno osjetljivih površina gdje su se mogle ovogodišnje niske temperature duže zadržati. Što se tiče grada (leda) mogu reći da ga nije ni bilo. Trenutno imamo 12 sorti grožđa, koje su odabrane prema našim uvjetima, a kroz ove 3 sezone su uspjele ta svojstva i dokazati", upoznaje nas agronom.

Proizvodnja vina u Vinariji Povratak

Sorte grožđa su: Traminer Aromatico, Palava, Ugni blanc, Malvasia Istria, Ancellotta, Marselan, Cabernet Franc, Pinot Grigio, Muller Thurgau, Merlot, Lambrusco Salamino, Garganega.

Svi zadrugari imaju osiguranu svu tehničku i stručnu pomoć, preko Vinarije Povratak, a ujedno je ona i ključ za uspjeh. Vinarija trenutno broji 12 stalnih zaposlenika, uključujući sezonski rad koji je već sve češći. Vinogradari iz žepačke regije su: Dragan Mrkonjić, Stipe Kosić, Željko Tadić, Anto Tadić, Krunoslav Širić, Vicko, Josip Šumić, Josip Pranjić, Perica Jukić, Alojz Kukolj, Mirko Pavlović i Mato Vidović.

Foto: Josip Šumić, Vinarija Povratak


Fotoprilog


Tagovi

Žepče Vinari Prva ozbiljna berba Josip Šumić Vinarija Povratak


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer