Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sabor
  • 04.11.2016. 14:00

Španjolska - zemlja s najviše vinograda

U sklopu 26. najpoznatijeg međunarodnog susreta vinogradara i vinara održan je Sabor vinogradara i vinara u Grand hotelu Neum.

  • 271
  • 15
  • 0

Svjetska proizvodnja grožđa iznosi 75.700.000 tona. Prosječni udio proizvodnje grožđa u razdoblju od 2000-2014 bio je 0,28%. Iako se površine vinogorja smanjuju, od 2000. godine se proizvodnja grožđa povećava. Svjetska potrošnja vina - u 2015. Iznosila je 240 MhL. Najveću potrošnju bilježi SAD.

Podaci su to izneseni na Saboru vinogradara i vinara u Grand hotelu Neum u sklopu 26. najpoznatijeg međunarodnog susreta vinogradara i vinara Sabatina.

Španjolska ostaje vodeća zemlja u vinogradarskim površinama s više od milijun ha (1.021 mha), nakon toga slijede Kina (0,82 mha) i Francuska (0,78 mha). Sjedinjene Američke Države s potrošnjom od 31 mhl, potvrdile su svoju poziciju kao najveće svjetske zemlje potrošača vina.

U usporedbi s 2014. godinom, potrošnja vina je bila relativno stabilna u Italiji i Španjolskoj, ali se nastavila smanjivati u Francuskoj. Ulaskom Hrvatske u EU, raste uvoz (120%) i izvoz (64%) vina, ali je promatrajući vrijednost uvezenog i izvezenog vina zaključeno da izvoze vina bolje kvalitete od onih koja uvoze (cijena litre vina koje izvoze visa je od one koju uvozimo). U 2015. godini, 82% vina uvezeno je u RH iz Makedonije, Italije i Kosova, a 81% vina u izvoz se uputilo u Republiku Češku, Bosnu i Hercegovinu i Njemačku.


Tagovi

Sabatina Neum Susret vinogradara Sabor vinara


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju!

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer