Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba grožđa
  • 30.09.2017. 11:00

Službeni podaci: Prinosi u vinogradima manji za 60 posto

Pred vinogradarima u Hercegovini svakako su neizvjesna vremena. Suša i led ostavili su višegodišnji trag na njihovim vinogradima.

Foto: Agroklub.ba
  • 343
  • 33
  • 0

"Berba u vinogradima 2017. godine obavljena je ranije zbog nepogoda, u početku mraza, a poslije i suša koje su zahvatile vinograde", rekao je Danijel Kordić, Stručni suradnik za poljoprivredu, prehrambenu, duhansku industriju i vodoprivredu u sektoru za poljoprivredu Gospodarske komore FBiH.

Kordić je za Agroklub.ba rekao kako su ovogodišnji prinosi u vinogradima manji 60-70 posto.

''Prinosi u vinogradima su 60-70% manji od prošlogodišnjih, mada, na nekim lokalitetima su štete i manje, posebno na mjestima gdje je kod mraza u vinogradima bila prisutna cirkulacija zraka, a kod suša gdje je prisutno bilo navodnjavanje ' kap po kap'", rekao je Kordić.

Stariji vinogradi preživjeli

Istaknuo je kako se jedan dio vinograda uspio obnoviti te su na njima zabilježeni manji prinosi. Ovo se posebno odnosi na starije vinograde.

"U ovim vinogradima su zabilježeni manji prinosi posebno na grozdovima čije su bobice manje pa samim tim je i količina grožđa manja, a zbog suša i nedostatka kiše kiselost grožđa je manja'', rekao je Kordić i dodao: ''Pored ovih šteta za ovu godinu te štete će se manifestirati i u idućoj godini, posebno na mlađim vinogradima i onima koji su zasađeni na plićim tlima jer pored bobica stradavaju i listovi kao i sama biljka''.

Ovogodišnje štete na urode nije ostavio samo mraz, nego i velika suša, objasnio nam je Kordić.

Hoće li vinogradi preživjeti zimu?

''Zbog ovogodišnjih suša u tlu je slabija i fotosinteza pa samim tim biljka neće skupiti dovoljno hranjivih tvari koje joj omogućavaju mirno prezimljavanje pa samim tim i normalan rast u sljedećim godinama'', rekao je Kordić.

Podsjećamo, kako je u Hercegovini veliki led u travnju uništio vinograde, ali i ostale usjeve. Tada su zbog niskih temperatura tla mnogi pravljenjem dimne zavjese pokušavali spasiti vinograde, međutim, protiv prirode nisu imali šanse.

Mraz napravio gotovo 4 milijuna KM štete

Nakon nekog vremena zabilježena je i velika tuča, koja je također ostavila traga na vinogradima. Ljetos je uslijedilo dugo sušno razdoblje, koje nikako nije pridonijelo urodu.

Berba je obavljena, no unatoč manjem urodu vinari su zadovoljni. Smatraju da vremenske nepogode nisu utjecale na kvalitetu vina. Ostaje im da vjeruju kako je loša godina iza njih i kako će iduće godine urod biti bolji.

Foto: Agroklub.ba


Tagovi

Vinogradi Vino Berba Danijel Kordić Gospodarska komora BiH


Autorica

Sanja Čović

Više [+]

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Sveučilištu. Već nekoliko godina radi na online portalima u BiH.