• Teran
  • 03.12.2019. 16:30

Slovenija zbog terana tužila Evropsku komisiju, susjedna Hrvatska iznijela svoj stav

Na Općem sudu Evropske unije započeo je danas u Luxemburgu postupak u tužbi Slovenije protiv Evropske komisije, vezanoj uz teran i odobrenje Hrvatskoj da koristi taj naziv za svoje vino.

Foto: Pixabay/Daria Nepriakhina
  • 468
  • 25
  • 0

Na Općem sudu Evropske unije započeo je danas u Luxemburgu postupak u tužbi Slovenije protiv Evropske komisije, a vezanoj uz vino "teran". Podsjećamo, Slovenija je nakon ulaska u EU 2014., "teran" iz slovenskog Krasa zaštitila kao izvorno vino sa zaštićenim geografskim podrijetlom te blokirala pokušaj Hrvatske da registrira svoje vino iz Istre istoga imena. Međutim, Evropska komisija je 2017. objavila nacrt delegiranog akta kojim se hrvatskim vinarima u Istri omogućava iznimka u korištenju imena teran, unatoč pritužbama slovenske strane.

Delegiranim se aktom za istarski teran prihvatio izuzetak od zaštite za vino istog imena, uz određene uvjete. Na naljepnicama i oznakama Hrvatska Istra - teran oba dijela naziva za hrvatsko vino što ga je predložila Evropska komisija, moraju biti u istom vidnom polju, s tim da riječ teran mora biti ispisana manjim slovima nego prvi dio naziva (Hrvatska Istra).

Slovenija sada tužbom traži poništenje toga akta. Oko početka postupka oglasio se na Twitteru i slovenski europarlamentarac Franc Bogovič

"O delegiranoj uredbi koja je Hrvatskoj omogućila izuzeće za etiketiranje vina teran, prosulo se puno tinte. Kad je postupak donošenja navedene uredbe već završen, pokušao sam zaustaviti njezinu primjenu u Odboru Evropskog parlamenta za poljoprivredu i ruralni razvoj (AGRI), ali nažalost nije uspio.

Rezultat kategoričkog odbijanja bilo kakvih razgovora o tom pitanju od strane tadašnjeg ministra Židana (bivši slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan, op.a.), kako s predstavnicima Hrvatske tako i Komisije, na kraju je doveo do najgore moguće odluke za slovenske vinare. Ne sprječava, niti ograničava područje proizvodnje "hrvatskog terana“, ali omogućava da ga se proizvodi u cijeloj vinogradarskoj regiji hrvatske Istre. U vrijeme kad sam i sam bio ministar poljoprivrede i okoliša, a Austrijanci na sličan način željeli "uzeti“ kranjsku kobasicu, uspio sam je spriječiti dijalogom i pregovorima.

Zato stalno tvrdim da bi isto trebalo učiniti i u slučaju Terana", kaže Bogovič, upozoravajući da bi u slučaju povećanja vinograda u Hrvatskoj sortom Teran, to značilo devalvaciju zaštite slovenskog krškog terana. 

Premda Hrvatska nije stranka u ovom sporu (tužena je EK, op.a.), pozvana je dati iskaz. Tako je zastupnica hrvatske vlade Gordana Vidović Mesarek, pred Sudom naglasila da je Evropska komisija delegiranim aktom ispravila nepravdu koja je počinjena istarskim vinarima, proizvođačima terana.

Postupak se nastavlja. 


Tagovi

Teran Tužba Vino Evropska komisija Slovenija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jedna stara sorta paradajza. Čekamo da vidimo tu staru ljepoticu u punom sjaju. Stari narandžasti pa... Pročitaj cijelu bilješku »