Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba grožđa
  • 08.09.2019. 15:30

Slabiji rod grožđa u Hercegovini, ali je kvalitet odličan

Sunčan i topao august nadoknadio je proljetne štete. Koncentracija voćnog šećera je dvadeset i više, što vinarima daje osnov za dobra i kvalitetna vina.

Foto: Pixabay/Etienne-F59
  • 790
  • 46
  • 0

Kišno proljeće nije bilo naklonjeno hercegovačkim vinogradarima. No, sunčani i topli august nadoknadio je štete. Istina, prinos u većini vinograda će biti slabiji, ali je zato kvalitet grožđa odličan. Koncentracija voćnog šećera je dvadeset i više, što vinarima daje osnov za dobra i kvalitetna vina. U vinogradima "Agrofina" počela je berba merlota i žilavke.

"Očekivali smo kašnjenje berbe i za dvadesetak dana, ali evo na sreću lijepi i topli dani su ubrzali sazrijevanje, pa kasnimo samo desetak dana", ističe Branko Anđelić, agronom u Agrofinu.

Berači imaju pune ruke posla i u vinogradima preduzeća "Popovo polje". Nadaju se da će im vrijeme ići na ruku, jer kiša tokom berbe može samo da oteža rad, ali i da pokvari kvalitet grođža, navodi RTRS

"Beremo chardonnay i sauvignon blanc. Kasnije ćemo i ostale sorte, prinos je manji i do 20 odsto od očekivanog", otkriva Radenko Ilić, rukovodilac vinogradarske proizvodnje AD Popovo polje.  

Vinogradarima posao otežava i manjak radne snage onda kada je to najpotrebnije. Iz godine u godinu, sve je teže naći radnike. "Nekako se snalazimo, ali teško je naći radnike", dodaje Ilić.

Ono što sami proizvođači ne prerade, ide na tržište. Dio će optkupiti lokalne vinarije, dio, one iz zapadne Hercegovine, a jedan dio grožđa iz trebinjskog vinogorja izvozi se i u Crnu Goru. Značajne količine kupit će pojedinci koji, po tradiciji, vole da porizvedu vino i rakiju za svoje domaćinstvo.

"Cijene su 1,10 za vranac, merlot i cabernet po marku, a smederevka 0,75 KM", otkriva Anđelić.

Kako svaka sorta vinove loze prispjeva u različito vrijeme, očekuje se da će berba, uobičajeno, potrajati do oktobra.


Tagovi

Berba grožđa Urod Vranac Žilavka Merlot Radenko Ilić Branko Anđelić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.