Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja vina
  • 28.01.2021. 09:45
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Orah

Sekulović: Dobro vino rezultat je posvećenog rada, od zasada do čaše

Trenutni kapacitet Vinarije Sekulović je 70.000 litara na godišnjem nivou. Pored vina, ovdje se prave i odlične rakije - loza, travarica, viljamovka, dunja.

Foto: Arhiva Božidara Sekulovića
  • 336
  • 188
  • 0

U selu Orah, u Trebinjskoj šumi, odakle je Božo Sekulović, svaka kuća je bar za sebe pravila vino pa se može reći da njegova vinska priča u tom smislu duguje nešto i toj činjenici.

"Kad sam nakon rata počeo graditi svoju kuću ovdje u Trebinju odmah sam ostavio prostor za podrum i tu sam krenuo polako, od nekih malih buradi. Zatim sam podizao i neke kredite, doduše, ne velike. Vinariju sam registrovao prije 15 godina kada sam ušao u proizvodnju ozbiljnijih količina",  započinje priču naš sagovornik. Trenutno podrum "Sekulović" ima ukupnu proizvodnju od 70.000 litara na godišnjem nivou.

On, kao i većina trebinjskih vinara, proizvodi vranac, zatim merlo, kaberne, a jednim dijelom pravi sam vranac dok ga djelimično i kupažira. Od bijelih vina tu su šardone i žilavka, a imaju i roze.

Sirovinu obezbjeđuje iz vlastitih zasada, sa obnovljenog vinograda u svom selu i od sedam hiljada čokota loze iz zasada, u Trebinju. Riječ je o domaćim sortama vranaca i žilavke. Dio sirovine po potrebi otkupi od "Agrofina".

Sa plasmanom nema problema

U kvalitet ponude ove vinarije uvjerili su se prethodnih godina mnogi turisti koji su posjetili njihov podrum, kapaciteta za primanje pedesetak gostiju. Tokom ljetnjih mjeseci skoro isto toliko može primiti i otvorena teresa.

"Ta priča je nekako počela sa razvojem turizma kod nas. Prvo su dolazili Rusi, a nakon toga i gosti iz Dubrovnika, ali i Englezi, Nijemci, doduše u manjim turama. Ovu sezonu malo je poremetila situacija sa virusom korona".

Njegova vina su na dobrom glasu

Sa trenutnim obimom proizvodnje nema problema prilikom plasmana na tržištu - nešto proda u Trebinju, a kako su ovdašnja vina na dobrom glasu, Sekulović kupce pronalazi i širom Bosne i Hercegovine. Izvozi takođe i u Srbiju i Crnu Goru.

Pored njih, u ovom podrumu proizvode se i odlične rakije - loza, travarica, viljamovka, dunja.

"Ispostavilo da i to može ovdje kod nas da ide dobro. Voćne rakije postale su veoma popularne. Viljamovka se pokazala kao dobra, a ljudi dosta traže i domaću krušku. Tu je i dunja", ističe ovaj vinar.

Ove godine ide na Decanter

Iz svoga višegodišnjeg iskustva priča da nema neke posebne tajne kako napraviti dobro vino, već da je ključ uspjeha povoljna godina i precizan i posvećen rad, od vinograda pa sve do čaše.

"Važno je da imamo dobru godinu, a mi smo ovdje u Trebinju imali od 2014. sve povoljne sezone. Nema tu neke mudrosti. Kad imate kvalitetnu sirovinu, odgovarajuće uslove u podrumu, optimalne temperature, onda se može napraviti i zaista kvalitetno vino od ove naše, domaće sirovine", objašnjava nam Sekulović i dodaje da kod njega ima sirovina, kojih sigurno nigdje u svijetu nema. Dobar posao treba prvo obaviti u zasadu.

Ambijent koji su prepoznali gosti iz cijelog svijeta

"Ako je riječ o crnim vinima onda treba da idu na odležavanje u rosfraj pa u drveno bure. Nisu to nikakve tajne, već jednostavno stvari o kojima treba voditi računa", otkriva detalje.

Potvrde kvaliteta pića koja se prave u podrumu "Sekulović" stigle su u vidu priznanja. Božidar ističe priznanja za viljamovku i žilavku koje su u Trebinje došle iz Splita. A ove godine planira, kako kaže, da svoje vino staro pet godina pošalje na Decanter na ocjenu.


Fotoprilog


Tagovi

Vinarija Sekulović Voćne rakije Hercegovačka vina Vinograd Vranac Žilavka Božidar Sekulović Plasman Tržište


Autorica

Marija Manojlović

Više [+]

Diplomirana novinarka sa višegodišnjim iskustvom rada u medijima. Ljubiteljica prirode i svega što ima veze sa selom.