Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zanimljiva ideja
  • 06.07.2017. 16:00

Ruski ministar: Vinom do bolje demografske slike!

"Mi smo zemlja gdje se piju žestoka alkoholna pića, votka i domaća rakija... To sve oduzima zdravlje, život ljudi, a konzumacija vina promijenit će demografsku situaciju i zdravlje stanovništva u cjelini", kaže ruski ministar poljoprivrede.

Foto: Pexels/skitterphoto
  • 409
  • 23
  • 0

Mediji u Rusiji prenose zanimljivu ideju ruskog ministra poljoprivrede Aleksandra Tkačeva koji predlaže da Rusi, umjesto žestokog pića poput votke i domaće rakije, više konzumiraju vino, što bi se moglo povoljno odraziti na demografsku sliku ruske nacije i poboljšati cjelokupno zdravlje naroda. Ministar nije dublje elaborirao utjecaj vina na demografska kretanja, ali je jasno istaknuo kako pijenje žestokih pića šteti zdravlju ruskog čovjeka i to se odražava na demografsku sliku.

"Mi smo zemlja gdje se piju žestoka alkoholna pića, votka i domaća rakija. To sve oduzima zdravlje, život ljudi, a konzumacija vina promijenit će demografsku situaciju. I zdravlje stanovništva u cjelini, nadam se, promijenit će se nabolje", rekao je Tkačev, dodajući kako je u Europi reklama vina dozvoljena na televiziji i to se globalno ne odražava na zdravlje stanovništva. Podsjetio je kako su prema udjelu najrazličitijih bolesti povezanih s alkoholom europske zemlje na daleko nižoj razini od Rusije, a sve zato što ruski čovjek voli žestoka pića.

Proizvodnja vina u Rusiji raste?

Aleksandar Tkačev poručuje kako je, naravno, i u pijenju vina potrebna mjera pa podsjeća kako se situacija u Rusiji mijenja u korist vina, sve je više vinara koji proizvode kvalitetnija vina. Iako kaže da proizvodnja vina u Rusiji raste, ministar poljoprivrede ne iznosi nikakve podatke kako bi potkrijepio svoje tvrdnje, već samo napominje da su domaća vina jeftinija od uvoznih francuskih ili talijanskih i da država vinarima isplaćuje stimulativne poticaje pa je i potražnja za vinima veća.

No, prema podacima koje su donijeli ruski mediji krajem prošle godine, proizvodnja vina i pjenušaca u 2016. je smanjena za 6,4% i iznosi 2,1 milijun dekalitara (dekalitar je mjera od deset litara), dok je proizvodnja votke od siječnja do studenog 2016. povećana za 14,1%.

Za ovu godinu podaci o proizvodnji votke i drugih žestokih pića koja, kao što vidimo, najviše štete zdravlju ruskog čovjeka, nešto su optimističniji. Rusija je u svibnju ove godine proizvela 6,1 milijuna dekalitara votke, što je za 5,2% manje nego u svibnju prošle godine, priopćio je Rosstat, servis koji je u Rusiji ono što je Eurostat u Europskoj uniji. No, od siječnja do svibnja proizvodnja je porasla za 26,1%.

Foto: Pexels/skitterphoto


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Miroslav je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)