• Izvoz vinove loze
  • 31.01.2020. 15:00

Rusija zainteresovana i za uvoz vinove loze

Na sastanku Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja sa šefom Ekonomskog odeljenja ruske Ambasade u BiH, Ivanom Janišinom, bilo je riječi o mogućnosti izvoza vinove loze na rusko tržište, al i održavanju obuke za fitosanitarne inspektore.

Foto: Pixabay/Matze_macht_Mucke (ilustracija)
  • 338
  • 36
  • 0

Rukovodstvo Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja održalo je sastanak sa šefom Ekonomskog odjeljenja Ambasade Rusije u BiH, Ivanom Janišinom. Tom prilikom ruski ambasador je izjavio kako je tržište Ruske Federacije zainteresovano i za uvoz presadnica vinove loze i to autohtonih sorti BiH, poput blatine i žilavke. 

Ruski ambasador obavijestio je rukovodstvo Uprave kako je u planu i izvršenje dodatne analize zahtjeva tržišta Rusije

Cilj - razviti dobru saradnju Bosne i Ruske Federacije

Razgovarano je i o odobrenju izvoza sadnog materijala, sa bosanskog na rusko tržište, pristiglo od Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Rusije (Roseljhoznadzor).

Cilj sastanka je nastaviti dobru saradnju koju naša država ima sa Ruskom Federacijom jer je aktualno odobrenje o izvozu sadnog materijala od Roseljhoznadzora pristiglo u prilično kratkom vremenu, što ukazuje na poštovanje i uvjerenje o integritetu rada Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja i nadležnih institucija u zemlji, saopštavaju iz Uprave. Podsjetimo, ovih su dana dvije firme iz BiH stavljene na spisak registrovanih izvoznika sadnog materijala i presadnica iz BiH u Rusiju. 

Za Rusiju spreman rasad paprike i paradajza, ali i sadnice jabuke i kruške

Takođe je konstatovano da dalje sprovođenje aktivnosti izvoza domaćeg sadnog materijala, podrazumijeva saradnju proizvođača sa Upravom kao i ostalim nadležnim institucijama, uključenim u nadzor sadnog materijala. Na ovaj način postiže se da prve pošiljke koje su namijenjene za izvoz, budu u skladu sa svim zahtjevima ruskog tržišta.  

U planu je i obuka za fitosanitarne inspektore

Dogovoreno je da Uprava uputi poziv svim proizvođačima sadnog materijala da se obrate sa zahtjevom da predlože svoje registrovane objekte za izvoz sadnog materijala, odnosno, da pristupe proceduri odobrenja izvoza sadnog materijala na tržište Rusije.

Takođe, bilo je riječi i o pozivu Roseljhoznadzora za održavanje obuke za fitosanitarne inspektore entiteta i Brčko distrikta BiH, kao i predstavnika iz Uprave, koja bi trebalo da u narednom periodu bude održana u Moskvi, prenosi RTRS.

Rusija lani prvi put izvezla više poljoprivrednih proizvoda nego naoružanja

Tema sastanka bio je i izvoz jabuka i krušaka, prošlogodišnjeg roda, takođe na rusko tržište, a koji bi bio u skladu sa obavezama Protokola za osiguranje fitosanitarnih zahtjeva. Ove zahtjevi odnose se na ekonomski odnos između Ministarstva spoljne trgovine i Savjet ministara Ruske federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor, prilikom međusobnih isporuka proizvoda visokog fitosanitarnog rizika


Tagovi

Presadnice vinove loze Rusko tržište Autohtone sorte Blatina Žilavka Ivan Janišin Roseljhoznadzor Fitosanitarni inspektori Fitosanitarni rizik


Autorica

Ivana Živanić

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.