Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba grožđa
  • 25.08.2019. 12:30

Rod hercegovačkog grožđa i ove godine dobar, no da li će biti berača?

Grozdovi u trebinjskim vinogradima polako sazrijevaju. Premda će početak berbe kasniti u odnosu na prethodne godine, vinogradari već sada mogu da kažu da 2019. godina dobra. Rod je nešto manji u odnosu na prošlu, koja je bila izuzetna, a očekuje se i odličan kvalitet.

Foto: Marija Manojlović
  • 403
  • 27
  • 0

Kišovit i hladan maj, a zatim naglo otopljenje i visoke temperature, najviše su uticali da je rod u hercegovačkim vinogradima nešto manji u odnosu na prethodnu godinu. Ukoliko vrijeme u narednom periodu posluži kvalitet će zato biti odličan.

"U odnosu na prošlu godinu rod je malo umanjen, po mojoj procjeni, to je 10 odsto, mada je možda i rano govoriti o tome. Na to su najviše uticali vremenske prilike tokom proljeća kada smo imali nagle oscilacije temperatura, maj je bio jako hladan i kišovit, zatim je uslijedilo naglo otopljenje i visoke temperature što je donekle i šokiralo lozu, tako da oprašivanje nije bilo potpuno. Ukoliko se nastave ovakvi vremenski uslovi, temperature oko 30 stepeni, očekujemo dobar kvalitet, koji jedino može da pokvari duži period hladnog i kišovitog vremena", ističe Branko Anđelić, agronom u AD "Agrofin".

Ovo preduzeće gazduje najvećim vinogorjem u Republici Srpskoj, pod zasadima vinove loze nalaze se oko 180 hektara. Kada je riječ o prodaji grožđa, nadaju se da će ona biti uspješna kao i prethodnih godina.

"Mi imamo standardne kupce, tu su, naravno, i naši vlasnici koji su takođe kupci, zatim i vinarije iz Zapadne Hercegovine. Još nije čitavo grožđe poručeno, mada ljudi dolaze i zapisuju se. Nadamo se da ćemo sve prodati, kao što je bio slučaj i prošlih godina", ističe Anđelić.

Trebinjski vinogradari zadovoljni

Ranko Petijević takođe ističe da su vremenske prilike donijele probleme, ali da su oni uspješno riješeni. Rod vranca i žilavke u njegovim vinogradima neće biti kaže nimalo lošiji u odnosu na prethodnu godinu.

Kako se pripremiti za početak sezone berbe grožđa i proizvodnje vina?

"Ko je radio zaštitu na vrijeme i vodio računa  održao je vinograde u dobrom stanju. Kod mene, mislim da godina neće biti lošija nimalo u odnosu na prethodnu. Zadovoljan sam, grožđe fino sazrijeva, samo nam treba sad sunca jedno 20 dana. Ja imam oko 11.000 čokota žilavke  i vranca sa  mladim vinogradima koje sadim već treću godine. Žilavkom sam prezadovoljan,  i kvalitetom zrna i  postignutom zrelosti  do ovoga momenta", kaže naš sagovornik.

"Rod će biti dobar, i kvalitet je za sada izvrstan, berba kreće nedjelju, dvije kasnije u odnosu na prethodnu godinu jer je kasnila vegetacija. Lijepo vrijeme u proteklom mjesecu donijelo je lijepe rezultate i ja očekujem da ćemo imati dobru berbu. Možda će rod u odnosu na prošlu godinu biti nešto manji, ali generalno gledajući biće dobrog kvaliteta", zadovoljan je i Radovan Vukoje.

Berba kasni desetak dana u odnosu na prethodne godine

Prethodnih godina berba grožđa u trebinjskim vinogradima obično je počinjala sa prvim danima septembra, ove godine će kasniti desetak dana.

"Maj je bio kišovit i hladan, tako da je kasnila vegetacija. Prošlih godina berba je kretala uglavnom početkom septembra, a ove godine očekujemo da krene između 10. i 15. septembra. Prvo se bere šardone, njega imamo nešto malo i braćemo ga početkom septemra, nakon toga idu ostale sorte, vranac, smederevka, merlo, i najkasnije u oktobru kaberne sovinjon pošto je on kasna sorta", objašnjava Branko Anđelić.

U susret berbi traže se i sezonski radnici. U AD "Agrofin" ističu da su prošle godine poboljšali uslove rada. Cilj je bio privući radnike i olakšati im posao.

"Uveli smo topli obrok za sezonske radnike koji se plaća 5 KM na dan, poboljšali smo cijene normi, odnosno cijene po gajbi po 10 feninga, berači takođe više ne iznose gajbe nego ih ostavljaju u redu ispod loze i kupi ih drugi radnici sa traktorom. Imamo dosta ljudi koji su se javili, a koji su prošle, ali i prethodnih godina, bili angažovani. Sedamdeset do osamdeset odsto su nam isti berači. Uglavnom je riječ o Trebinjcima i nešto Bilećana. Iskusniji berači mogu da zarade i 50 KM, možda i više. Dosta to zavisi i od toga koja se sorta berbe, ali i koliko je vrijedan radnik. Znam ljude koji su za 8 ili 9 radnih sati zarađivali 50 KM, ali i onih koji su zarađivali manje", ističe Anđelić.


Tagovi

Berba grožđa Trebinje Hercegovina Vinogradarstvo AD "Agrofin" Vranac Žilavka


Autorica

Marija Manojlović

Više [+]

Diplomirana novinarka sa višegodišnjim iskustvom rada u medijima. Ljubiteljica prirode i svega što ima veze sa selom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]