Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinova loza
  • 05.04.2018. 07:30

Razmnožavanje vinove loze na okućnicama

Vinova loza se razmnožava generativno - iz sjemena i vegetativno.

Foto: Bigstockphoto/fortise
  • 3.946
  • 172
  • 0

Vinova loza se razmnožava generativno - iz sjemena i vegetativno. Vegetativni načini razmnožavanja prihvatljivi su i primjenjivi na okućnicama, gdje postoji jedan ili dva trsa, koja želite razmnožiti i popuniti neki kutak u svom dvorištu, s ukusnim plodovima vinove loze - grožđem. Osim toga, mogu se popuniti i prazna mjesta, brže je stvaranje loznih sadnica na vlastitom korijenu. Načini takvog razmnožavanja su:

Obična grebenica

Pri dnu trsa sačuva se jednogodišnja zrela i dovoljno duga rozgva. Uz trs se iskopa jama dubine oko 30 cm, u nju se savije rozgva u luku, tako da vrh bude 1 do 2 pupa izvan jame. Na dijelu rozgve, koji je u tlu, treba oslijepiti pupove i učvrstiti ih. Vrh se veže za kolac - jama se ispuni zemljom, a nad vrhom se napravi humak. Tijekom vegetacije iz dijela ispod zemlje razvija se korijen. Iz pupova, koji su ostavljeni za nove mladice, razvijaju se mladice koje su bujne, jer se hrane iz starog trsa i s pomoću vlastitog korijena. Sljedeće godine u proljeće novi se trs odvaja od starog.                                  

Strmoglava grebenica

Strmoglava grebenica ili popikača - ako rozgva nije dovoljno duga za običnu grebenicu tada se savije u luku i vrh rozgve sa 2 internodija zabode se u tlo na dubinu 25 do 30 cm. Rozgva se veže uz kolac te se oslijepe pupovi osim 2 najbliža zemlji. 

Kineska grebenica

Koristi se kada se želi iz jedne rozgve dobiti više ukorijenjenih mladica. Od matičnog trsa iskopa se jarak dubine oko 25 cm, na dno se stavi zreli stajski gnoj ili kompost te sloj zemlje na koju se položi rozgva, čiji vrh ostaje savinut iznad jarka.

Povaljivanje (potapanje) trsa

Primjenjuje se samo u starim vinogradima. Oko trsa se iskopa jama dubine 40 do 50 cm tako da osnovni dio glavnog korijena bude otkriven, jama se proširi na onu stranu na koju će se povaliti trs. Na svakom trsu se ostavlja dvije do tri dovoljno duge i zrele rozgve, koje se izvedu iz jame. One daju dva nova trsa.

Razmnožavanje reznicama 

Reznica je rozgva dužine 25 do 40 cm, sa 3 do 4 pupa i debljine 6 do 12 mm.

Svaka reznica se treba prekriti slojem tla kako ne bi došlo do isušivanja. Kada mladica sama probije van, može se humka ukloniti. Vađenje ožiljenih reznica obavlja se u proljeće neposredno prije sadnje na stalno mjesto.

"Navedeni načini razmnožavanja ne preporučuju se u proizvodnim nasadima vinove loze radi kratkog životnog vijeka takvih trsova, ali mogu poslužiti za uljepšavanje vrtova", kaže Ruža Skenderović, dipl. ing. arg.  


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Vinova loza Razmnožavanje Razmnožavanje reznicama Grebenica