• Uzgoj vinove loze
  • 08.06.2016. 18:00

Prve litre vina proizvedene u Žepču

Premda se vinarstvo obično veže uz Hercegovinu, uzgoj vinove loze i proizvodnja vina polako se razvija u Žepču i u srednjoj Bosni.

Foto: megastocker/Bigstockphoto
  • 373
  • 16
  • 0

Prve litre kvalitetnog vina proizvedene su u Žepču. Premda se vinarstvo obično veže uz Hercegovinu, uzgoj vinove loze i proizvodnja vina polako se razvija i u srednjoj Bosni.

Kako donosi BHT, u Žepču je trenutno zasađeno 20 hektara vinove loze, a u Vinariji Povratak i lokalnoj vinogradarskoj zadrugi Vitis ističu da je ovo tek početak ekspanzije podizanja vinograda u Žepču i srednjoj Bosni.

Dobit po hektaru 6.000 eura

Plan je, kažu, u narednih 10 do 15 godina umrežiti oko 700 obitelji. Iz Vinarije Povratak, navodi direktor Vinko Zovko, garantiraju otkup grožđa i dobit po jednom hektaru od 6.000 eura.

Paralelno se radi i na educiranju stanovništva o načinu uzgoja vinove loze i kulturi konzumacije vina, a plan je za narednih 12 godina podizanje plantaža vinove loze na čak 1.000 hektara.
U planu je i gradnja modernih pogona za preradu i punjenje za koje već mjesecima investitor čeka potrebne suglasnosti.

U vinsku industriju na području općine Žepče, zaključuju, za narednih deset godina planirana su ulaganja u vrijednosti 50 miliona eura, a direktno ili indirektno bilo bi otvoreno oko 1.000 radnih mjesta.

Foto: megastocker/Bigstockphoto


Tagovi

Vino. Vinova loza Žepče Vinarija Vinogradarstvo


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!