Nadomak Prnjavora nalazi se vinograd kojega je zasadio prnjavorački zet, Francuz Christian Zwickert. U Vinariji Fazan proizvodi vino za evropsko tržište i to od organski proizvedenog grožđa.
Vinogradarstvo obično vežemo uz jug zemlje, no Francuz Christian Zwickert i njegova Vinarija Fazan, dokaz su kako se kvalitetno vino može dobiti i iz vinograda koji su smješteni znatno sjevernije. Naime, Zwickert je Sjevernoj Bosni, točnije u Prnjavoru pokrenuo proizvodnju vina i to od sorti grožda Rajnski Riesling, Chardonay, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon i Frankovka.
Našao je načina da se izbori sa hladnim danima i mrazevima te da svoj proizvod plasira na inostrana tržišta. Tako se nadomak Prnjavora od kvalitetnog, i to organski proizvedenog grožđa proizvodi vino za evropsko tržište, navodi N1.
"Da nije proizvod vrhunski ne bismo uspjeli izvoziti, jer mi izvozimo isključivo na francusko tržište, a znamo svi da Francuzi vole samo kvalitetna vina", istakla je Nada Harijan iz Vinarije Fazan.
Za kvalitetno vino važno je da svako zrno grožđa bude zrelo i zdravo, a selekcija se može napraviti jedino ručnom berbom. Dakle, svaki se grozd bere ručno i odvaja prezrelo zrno, takozvani botritis koji, kad uđe u proces proizvodnje, daje vino od kojeg boli glava.
Tokom berbe potrebno je i više radnika. Osim dvojice stalno zaposlenih u ovom vinogradu dodatno zarađuju penzioneri i studenti. "Radimo kopanje, orezivanje, perjanje, berbu. Jedino ne radimo u podrumu to ovi momci što znaju rade", kazao je Nedim Grbić, penzioner i sezonski radnik.
Za proces proizvodnje zadužen je Christian, Nadin zet sa iskustvom iz zemlje vina. Porijeklom Francuz, po zanimanju tehnolog, nakon što je njegova supruga u nasljedstvo dobila 3,5 hektara zemlje odlučio je zasaditi vinograde.
"Imanje je bilo pusto, dio sam ja naslijedila, dio brat i ja sam svoje prepisala kćerki. Ona je došla sa mužem da vidi šta su dobili, mislila sam ona će to prodati i imati jedno putovanje kao poklon od mame i onda doviđenja", našalila se Nada Harijan.
No, za Nadu potpuno neočekivano, kćerka i zet su odlučili počupati korov i očistiti zemlju. Dvije godine pripremali su teren za vinograd, koji je dobio naziv Fazan zbog velikog broja tih ptica u ovom području.
No, nije ovo jedini dokaz da vinogradi uspijevaju u ovom dijelu zemlje. Podsjetimo, na brdu iznad Laktaša vinograd ima sedamdesetogodišnji Stefan Dalsasso.
Očito je da se radi o području koje ima idelane uslove za bavljenje vinogradarstvom. U vrijeme kada se sve više razvija kultura pijenja kvalitetnog vina, nadamo se kako će tih predispozicija biti svjesni i domaći poljoprivrednici, ali i vlast koja bi trebala potaknuti nicanje novih vinograda.
Tagovi
Autorica