Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Počela berba grožđa
  • 28.09.2017. 09:00

Italijanska vrhunska vina sa brda iznad Laktaša

U vinogradima na ekonomiji Bona Ventura na brdima iznad Laktaša, počela je berba vinskih sorti grožđa. Berba je već okončana u vinogradima italijanskog doseljenika Stefana Dalsassoa.

Foto: Boško Grgić
  • 2.013
  • 246
  • 0

Desetak berača prvo je, na brdu iznad Laktaša, ušlo među čokote 'Rajnskog rizlinga', a narednog dana kreće i berba sorte 'Cabernet sauvignon'. Prelijepi vinogradi oko stare crkve, u narodu poznate 'Italijanske crkve', odoljeli su ovogodišnjoj suši, što se na prvi pogled vidi i po urodu.

Pavo Topalović, organizator poslova na ekonomiji, kaže da poslovi idu po planu. Prvi je dan berbe, a paralelno sa berbom radi se i na pripremama vinarije, pranju ambalaže i drugim poslovima. Pavo očekuje da će drugog dana berbe biti dvostruko više berača, te da će vinogradi biti obrani do kraja septembra.

"Odmah počinjemo i muljanje grožđa i prve operacije u postupku pravljenja kvalitetnih vina. Ne možemo tačno procijeniti koliki će ovogodišnji urod biti zbog suše, ali očekujemo proizvodnju oko 20 hiljada litara najkvalitetnijeg crnog i bijelog vina. To je nekakav višegodišnji prosjek", kaže Topalović.

Berači imaju dodatni motiv

Topalović kaže da on i njegovi radnici imaju motiv više, jer se direktor ekonomije dr Ante Pelivan nalazi na liječenju.

"Želimo da se gospodin Pelivan vrati što prije i da se oraspoloži kad vidi da je grožđe obrano i spremljeno u pogon za preradu. Njegovo iskustvo i znanje nam mnogo nedostaju", rekao je Topalović.

Dobro raspoređenim i organizovanim radnicima, uprkos činjenici da je prvi dan berbe, poslovi idu od ruke. Nadaju se da će uspjeti iskoristiti svaki povoljan trenutak bez kiše.

Italijani pobjegli od poplava u brda kod Laktaša i Prnjavora

Prva grupa Italijana od 25 porodica došla je u septembru 1883. godine u naselja Mahovljane, Štivor kod Prnjavora i Banja Luke. Od tadašnjih vlasti dobijaju nešto zemlje i stoke, sjeme, sadnice voća i vinove loze i po starom receptu iz rodnog kraja počinje proizvodnja vina i rakije, modernizacija poljoprivrede i voćarstva, grade se nove kuće i uvećavaju imanja

Uglavnom se radi o vrijednim i sposobnim ljudima, majstorima za vino, poljoprivredu i vinogradarstvo. U Mahovljane i susjedne Riječane došli su iz nekoliko sjevernih italijanskih pokrajina.

Ne možemo tačno procijeniti koliki će ovogodišnji urod biti zbog suše, ali očekujemo proizvodnju oko 20 hiljada litara najkvalitetnijeg crnog i bijelog vina. To je nekakav višegodišnji prosjek", kaže Topalović.

Na crkveno imanje naslanja se ranč kao iz bajke, čiji je vlasnik sedamdesetogodišnji Stefan Dalsasso. Zajedno sa suprugom Evandom nedavno su proslavili 50 godina braka.

"Ove godine ću proizvesti šest hiljada litara vina i dosta rakije. Imam vlastite šljivike i vinograde, a pored toga uzgajam kokoške i rasne golubove", kaže Stefan, koga smo zatekli u radnom dijelu ranča. Dok je Stefan sa radnicima popravljao mašinu za kopanje bunara, gospođa Evanda spremala je ručak.

Italijanska tradicija i bosanska klima

"Naša djeca, sin i kćerka žive u Trentu u Italiji. I ja i muž smo se rodili ovdje. Lijepo nam je jer ne gledamo u zgrade i automobile, već u prirodu, vinovu lozu i drveće. Skoro smo proslavili 50 godina braka, došla su nam djeca, te prijatelji iz Švicarske i Njemačke", kaže Evanda, koja uglavnom komunicira na italijanskom jeziku.

I dok se ovogodišnje grožđe bere i sprema za muljanje, u podrumima ekonomije 'Bona Ventura' te kod gospodina Dalsassoa, aktuelno je vino prošlogodišnje i ranijih berbi. Upakovano je po najsavremenijim standardima, a vinoljupci kažu da ne zaostaje ni malo za poznatim hercegovačkim ili dalmatinskim vinima. Italijanska tradicija i recepti i bosanska klima, dobra su kombinacija, a potvrda tome su izvrsna vina.

Foto: Boško Grgić


Fotoprilog


Tagovi

Vinogradi Cabernet sauvignon Rajnskog rizlinga Vino Pavo Topalović Stefan Dalsso Grožđe Bona Ventura


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]