• Zaštita vinograda
  • 27.03.2021. 14:00

Pripremite se za prvu zaštitu vinograda bakrenim i sumpornim sredstvima

Na pojedinim lokalitetima pupovi vinove loze počeli su bubriti. Znači treba se pripremiti za prvu zaštitu, sugerira dr. Ražov. Kako štititi vinograde u kojima je bilo problema s pepelnicom?

Foto: Renata Prusina (ilustracija)
  • 129
  • 41
  • 1

Bura na primorskom području i hladno vrijeme malo je usporilo vegetaciju, no ipak se vidi da su na pojedinim lokalitetima pupovi vinove loze počeli bubriti. Još ima sasvim dovoljno vremena, no ipak se, smatra dr. sc. Josip Ražov, treba pripremiti za prvu zaštitu bakrenim i sumpornim sredstvima.

U ovoj fazi preporučuje koristiti: Neoram WG, 0,2 - 0,3%¸ Cuprablau Z, 0,3%, Nordox 75 WG, 0,1 - 0,15%, Kupropin WP, 0,3 - 0,75%, Rame Caffaro WP, 0,4 - 0,8%, Champion 50 WG, 0,2 - 0,25%, Bordoška juha Caffaro 20 WP ili 20 WP Manica, 0,75 - 1,5%

Svi navedeni preparati dozvoljeni su i u ekološkoj proizvodnji.

U vinogradima, osobito onima kod kojih je bilo problema s pepelnicom, potrebno je uz bakreno sredstvo iz istog razloga dodati i ono na bazi sumpora u količini cca 3 - 4 kg/ha. Na raspolaganju su takođe i Cosavet DF, Chromosul 80, Thiovit Jet, Kalinosul 80 WG, Kossan WG, Kumulus DF, Sulgran, Sulfolac 80 WG, Sumpor SC-80, Brimflo SC, Sumpor WG-80, Microthiol Special Dispets.

Gdje je bilo problema s pepelnicom u prošloj godini, preporučuje se doza sumpornog sredstva 6 - 8 kg/ha.

Navedene koncentracije odnose se na teoretsku potrošnju vode 1.000 l/ha. Kako u ovoj fazi koristimo manje količine vode te se upotrebljava samo dio dizni na atomizeru (gornje se obično zatvaraju), potrošnja vode je dosta manja te se kreće oko 200 do 300 litara. To znači da, u slučaju da koristimo na primjer 300 l vode, svejedno ćemo koristiti npr. 3 kg/ha Neorama kako bismo ispoštovali dozu/ha.

"Kod sredstava koji imaju raspon koncentracije npr. Nordox 0,1 - 0,15 posto, možemo ići na nižu varijantu", sugerira dr. sc. Josip Ražov, predstavnik međunarodnog projekta Pescar i profesor na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.


Tagovi

Vinogradi Zaštita Pepelnica Sredstva


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."