• Prvo pretakanje vina
  • 19.12.2017. 07:00

Pretakanjem do dobrog vina

Vrijeme je za prvo pretakanje vina! Da li je vaše vino stabilno na zraku?

Foto: ELMANQUE / Pixabay
  • 214
  • 16
  • 0

Pretakanje vina predstavlja presipanje vina iz jedne posude u drugu. To je vrlo delikatan posao, koji treba obaviti četiri sedmice nakon fermentacije vina, odnosno završetka vrenja.

Mnogi griješe, jer smatraju da vino treba što duže držati na talogu. Naprotiv, ovim činom se neprijatan miris iz taloga može preniijeti u vino, a takođe se mogu aktivirati i štetni mikroorganizmi, koji će pogoršati kvalitet vina.

Vino mora biti stabilno prije pretakanja

Kvalitetno vino zahtijeva dva ili tri pretakanja, ali je prvo najbitnije, jer se tada odstranuje najveća količina nepoželjnih materija. Prije početka pretakanja potrebno je ustanoviti da li je vino stabilno na zraka, odnosno da li je sklono tamnom prelomu, jer od toga zavisi vrsta pretakanja.

"Vino se sipa u čašu, ili neku drugu providinu posudu, i ostavi da odstoji do sljedećeg dana. Ako vino još nije stabilno, na površini će se pojaviti prsten tamne boje, a dužim stajanjem cjelokupno vino obojit će se tamnom bojom. Uzrok ove pojave je plijesnivo grožđe u toku spravljanja vina i nedovoljno sumporisanje. Ukoliko se u vinu pojavi tamni prelom, vrši se zatvoreno pretakanje. Ako je vino napravljeno od potpuno zdravog grožđa, najčešće se koristi takozvano otvoreno pretakanje", objašnjava dipl. ing. Zorica Petkanić.

Vrste pretakanja vina

Pretakanje može biti otvoreno, poluzatvoreno i zatvoreno, u zavisnosti od prisustva zraka.

Kod otvorenog pretakanja vino direktno dolazi u dodir sa zrakom, pa ga je potrebno dosumporisati sa 3 g - 5 g sumpordioksida na 100 litara.

Poluzatvoreno pretakanje koristi se kod vina koja su kiselija, sa manje ekstrakta i za koja je jako bitno da očuvaju, kako miris i ukus sorte, tako i aromatičnost. Koristi se kod vina napravljenih od muškatnih sorti grožđa.

Zatvoreno pretakanje vrši se najčeše kod drugog pretakanja vina. Najjednostavniji način je preko slavine, u manju posudu, slobodnim padom. Ukoliko imate pumpu, ovaj postupak se znatno olakšava i ubrzava. Radi se kada je vino sklono oksidaciji, kada želimo smanjiti kiseline ili kada se pretače u flaše.

Foto: ELMANQUE / Pixabay


Izvori

Poljoprivredna stručna služba Srbije


Autorica

Aleksandra Kekić

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi