• Berba grožđa
  • 02.09.2019. 08:00

Pratite stanje grožđa, ono je najbolji pokazatelj vremena berbe

U kojoj fazi ima najviše šećera i kada je najbolje vrijeme za berbu, kao i kako vremenski uslovi utiču na sve ovo, za Agroklub otkrio je diplomirani inženjer voćarstva i vinogradarstva, Danko Petrović, savjetodavac u PSSS. 

Foto: Depositphoto/dario.racane
  • 569
  • 32
  • 1

Jedan od osnovnih znakova nastupanja faze sazrevanja kod grožđa je promena boje na pokožici pa se zato često i naziva faza šarka.

Pored promjene boje na pokožici, dolazi i do niza drugih promjena koje karakteriziraju ovu fazu - bobica omekšava, a u njoj se naglo povećava sadržaj šećera dok se sadržaj kiselina smanjuje. Na pokožici, zajedno sa gubitkom hlorofila i prelaskom u boju karakterističnu za sortu, formira se voštana prevlaka ili pepeljak. Takođe, formiraju se i specifične mirisne materije koje su karakteristične za svaku sortu.

Šta napraviti kada je čokot u stanju šoka?

U kojoj fazi ima najviše šećera i kada je najbolje vrijeme za berbu, za Agroklub otkrio je diplomirani inženjer voćarstva i vinogradarstva, Danko Petrović, savetodavac u PSSS. 

Šta nosi sa sobom faza šarka?

Fenofaza šarka ili početak zrenja grožđa karakteristična je prije svega po nizu promjena na bobici izvana kao i u promjeni hemijskog sadržaja unutrašnjosti. Prije svega, boja bobice počinje da se mijenja u skladu sa sortnim osobinama. "Kod bijelih sorti postaje svijetla čak prozirna uslijed gubitka hlorofila, a osunčane bobice dobijaju svijetlo žutu boju. Obojene sorte dobivaju svjetlo rozu boju bobica u prvim fazama zrenja pa sve do tamno plave boje u punoj zrelosti. Na pokožici bobice formira se pepeljak i počinje sinteza specifičnih aromatičnih materija. Sama bobica postaje meka", kaže Petrović.

Hemijski sastav unutrašnjosti bobice mijenja se, odnosno, povećava se sadržaj ugljikohidrata, a smanjuje se sadržaj kiselina. Fiziološka zrelost grožđa nastaje kada se vrijednosti šećera i kiselina ustale, to jest ne mijenjaju se poslije više uzastopnih mjerenja. Kako kaže Petrović, ovo se odnosi na period od tri do pet dana, a odnos fruktoze i glukoze trebao bi biti 1 : 1. Istovremno je i sjemenka dobila tamnu boju i fiziološki je zrela.

Od čega zavisi vrijeme berbe?

U zavisnosti od namjene grožđa, berba se obavlja u različitim vremenskim periodima. Stolne sorte obično se beru na tzv. probirni način i to znatno prije fiziološke zrelosti. "Vinske sorte uobičajeno se beru u fazi pune fiziološke zrelosti, ali to nije pravilo često u zavisnosti od planiranog kvaliteta i vrste vina koja se želi dobiti. Ako se planira proizvodnja vina tipa suvarka ili čak tzv. ledeno vino, berba se obavlja znatno nakon fiziološke zrelosti kada procenat šećera u bobici znatno poraste uslijed gubitka vode ili čak kada se grožđe na čokotu zaledi", objašnjava savjetodavac.

Kako se pripremiti za početak sezone berbe grožđa i proizvodnje vina?

Ponekad se berba vinskih sorti obavlja i prije pune fiziološke zrelosti, ukoliko želite dobiti lakša vina sa većim sadržajem kiselina. Najbolji trenutak za berbu je kada nastupi faza pune fiziološke zrelosti.

A kako vrijeme utiče na ove procese?

Vremenski uslovi mogu značajno uticati na fenofazu sazrijevanja grožđa. Za naše agroklimatske prilike, obično je period od augusta, čitav septembar pa i oktobar, suh i topao što pogoduje sazrijevanju grožđa. Ukoliko u ovom periodu bude dužih kišnih perioda, fenofaza sazrijevanja grožđa produžava se uslijed priliva vode u bobicu, a samim tim i smanjenja postotka šećera pa se berba odlaže. Nepovoljni vremenski uslovi mogu utjecati na pojavu sive truleži grožđa koja može izazvati velike štete ukoliko nije izvršena pravilna zaštita. 

Fenofaza sazrijevanja grožđa traje od 20 do 60 dana i direktno je vezana sa sortnim osobinama i agroklimatskim uslovima, poručuje Petrović. 


Tagovi

Faze sazrevanja Sadržaj šećera Danko Petrović Faza šarka Pepeljak Stone sorte grožđa Siva trulež grožđa


Autorica

Ivana Živanić

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.