Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Erozija u vinogradu
 • 21.01.2023. 16:30

Postupci u smanjenju erozije na vinogradarskim zemljištima

Kako se vinogradi, pretežno, nalaze na strukturnim zemljištima, ona su više izložena vodenoj eroziji. Da bi se spriječila sprovode se mjere konzervacije zemljišta i vode.

Foto: Depositphoto/PantherMediaSeller
 • 281
 • 54
 • 0

Erozioni procesi mogu trajno ugroziti zemljište koje je namijenjeno podizanju vinograda, tako da se pravovremeno moraju preduzeti mjere protiv nje. One se realizuju prije podizanja, za vrijeme podizanja vinograda, kao i u toku njegove redovne eksploatacije i zavise direktno od njenih činilaca.

Kako se vinogradi, pretežno, nalaze na strukturnim zemljištima, ona su više izložena vodenoj eroziji. Da bi se ona spriječila, kako kaže savjetodavac Branko Tanasković, sprovode se mjere konzervacije zemljišta i vode. Onemogućavanjem erozije zemljišta sprječava se i oticanje vode kao činioca erozije. Trebalo bi stvoriti uslove da zemljište što više upija vodu, a da višak vode otiče, bez narušavanja strukture zemljišta.

"Moć zemljišta da upija vodu povećava se popravkom strukture zemljišta, što se postiže povećanjem količine humusa, odnosno đubrenjem organskim đubrivima", kaže Tanasković i dodaje da je takođe efikasno i zasijavanje trava koje se upotrebljavaju za zelenišno đubrenje.

Duži redovi - veća snaga erozije

Popravkom fizičkih osobina zemljišta može se samo djelimično smanjiti stepen erozije. Ukoliko je pad terena veći, samim tim je, kaže, i brzina oticanja vode veća, čime je jača i eroziona snaga vode. Također, i dužina redova sa podužnim padom terena može znatno uticati na moć erozije.

Ukoliko je pad terena veći, samim tim je i brzina oticanja vode veća (Foto: Julijana Kuzmić)

"Ukoliko su redovi duži, utoliko je eroziona snaga veća. Da bi se to onemogućilo, vodotoci u redu moraju se prekidati da bi se voda u slivu prekidala i infiltrirala u dublje slojeve zemljišta", kaže ovaj stručnjak i dodaje da bi zato, na strmim terenima redove sa vinovom lozom trebalo postavljati poprečno u odnosu na pad terena.

Biološke i mehaničke mjere 

Naveo je i niz mjera borbe protiv erozije koje se mogu primijeniti, a od bioloških to su: 

 • Zasnivanje zasada šumskog drveća van vinogradarskog područja,
 • Povećanje humusa u zemljištu unošenjem većih doza organskog đubriva,
 • Sjetva trava za zelenišno đubrenje i zatravljivanje,
 • Postavljanje špalira vinove loze poprečno na pravac pada terena, i dr.

Mehaničke mjere, koje se najčešće primjenjuju su:

 • Obrazovanje terasa sa terasnim platoima,
 • Formiranje kanalske mreže,
 • Izgradnja brana i manjih akumulacija za prihvatanje vode.

Tereni se moraju prilagoditi mehanizaciji

Mnogi tereni namijenjeni podizanju vinograda su, kaže ovaj stručnjak, jako strmi za zasnivanje vinograda da se moraju terasirati zbog prilagođavanja mehanizaciji prilikom obrade zemljišta, njege i zaštite i drugih poslova.

Prvi doktor enologije u Hercegovini: Trnjak je naš, a od nas prepisuju Vrgorac i Imotski

"Na velikim nagibima vinograda, stalna je opasnost od svlačenja sitne i rastresite zemlje sa viših položaja na niže. Tome naročito doprinosi rigolovanje zemljišta. Tako se čokoti na višim položajima ogoljuju čime se izlažu opasnosti od sušenja ljeti i izmrzavanja zimi", kaže Tanasković i dodaje da čokoti u podnožju, uslijed svlačenja zemlje bivaju više zatrpavani, što ometa ne samo obradu, već i njegu takvih čokota.


Tagovi

Erozivni procesi Branko Tanasković Zasejavanje trava Erozija zeljišta Oticanje vode Strmi tereni


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#RuralFoto #proizvodnja Zasadi drvo, zasadi cvijet, uzgoji hranu jer zdrava hrana čovjeku je lijek. Ukoliko činimo dobro, naši potomci će ubrati plodove dobrote, a ukoliko činimo zlo, naši potomci se ne mogu nadati dobrome. Proizvesti organ... Više [+]