Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Američki cvrčak
  • 24.06.2019. 12:00

Pojavile se prve ličinke američkog cvrčka

Budući da je bolest zlatne žutice vinove loze proširena u epidemijskim razmjerima osim praćenja vektora žutim ljepljivim pločama i suzbijanja, obavezno je provođenje fitosanitarnih mjera koje podrazumijevaju krčenje i uništavanje zaraženih trsova u nekim slučajevima čak i čitavih vinograda.

Foto: it.wikipedia.org/Yerpo
  • 568
  • 34
  • 0

Epidemijsko širenje zlatne žutice nastupa samo u vinogradima gde su istovremeno utvrđeni i prisutni štetni organizmi Grapevine flavescence doree MLO i prenosilac, američki cvrčak. Zlatna žutica Flavescence dorée nalazi se na EPPO A2 listi karantinskih bolesti zbog rizika od širenja u zemlje gde bolesti žutice vinove loze nisu poznate i utvrđene.

Simpotomi se pojavljuju krajem lipnja

Simptomi žutica vinove loze na oboljelom trsu pojavljuju se najčešće krajem juna, a prema jeseni sve su više izraženi. Pojavljuju se često na čitavom trsu, ali mogu zahvatiti samo dijelove trsa kao što su pojedinačne mladice na lucnju ili rezniku. 

Listovi na oboljelim trsovima postaju čvrsti, boja im se mijenja i lako se uvijaju. Listovi bijelih sorti prvo dobivaju žućkastu dok kod crnih sorti dobivaju crvenu boju. Lišće je zbog nagomilavanja šećera krto pa se kod stiskanja s rukom drobi, za razliku od zdravog lista koji se gužva. Listovi poprimaju kopljast izgled. Zaraženo lišće razvija se ranije, ali otpada kasnije od nezaraženog.

Listovi crnih sorti dobivaju crvenu boju dok kod bijelih sorti prvo dobivaju žućkastu (Foto: Ministarstvo poljoprivrede RH) 

Simptomi zlatne žutice na listovima crnih i bijelih sorata

Američki cvrčak ima jednu generaciju godišnje. Prezimljuje u obliku jaja uloženih u koru dvogodišnje rozgve u malim skupinama (2-4 jaja) ili u nizu od 10 -12 jaja. Prve ličinke iz jaja počinju izlaziti sredinom maja i naseljavaju mladice na donjem dijelu trsa. Ličinke se hrane uzimajući hranjive tvari iz floema, a zadržavaju se na donjoj strani lišća, ponekad na lisnim peteljkama Tijekom razvoja, ličinke prolaze kroz pet razvojnih stadija od kojih svaki traje 10 dana. 

Prva tri stadija su sivkasto bijele boje, četvrti i peti stadij ima šare na leđnoj strani s vidljivim začecima krila. Razvoj ličinki traje do početka jula, ukupno 50 dana. Odrasli oblici na vinovoj lozi javljaju se od početka jula te se zadržavaju do kraja septembra, svake godine u drugo doba ovisno o prosječnim temperaturnim vrijednostima. Odrasli oblik cvrčka prati se postavljanjem žutih ljepljivih ploča krajem lipnja ili početkom jula. Preporučuje se u vinograd veličine do 10 ha postaviti tri žute ljepljive ploče. Ploče se zamjenjuju svaka dva do tri tjedna do kraja septembra.

Trsovi vinove loze ostaju trajno zaraženi

S obzirom da nema mogućnosti kurativnog suzbijanja uzročnika bolesti i da oboljeli trsovi vinove loze ostaju trajno zaraženi, preventivne mjere sprečavanja zaraze sastoje se u suzbijanju vektora. Obavezno je suzbijanje vektora - američkog cvrčka registriranim insekticidima registriranim u najmanje dva tretiranja: nakon cvatnje u prvoj polovici juna do trećeg razvojnog stadija ličinke te početkom jula tj. dva do tri tjedna nakon prvog tretiranja (Tablica 1.). Treće tretiranje obavlja se krajem jula ili početkom augusta, ako se tijekom jula ulovi tjedno četiri ili više odraslih oblika po jednoj žutoj ploči.

Kemijska skupina

Aktivna tvar

Pripravak

Primjena u vegetacijskoj sezoni

Karenca

Sintetski piretroidi (ne u cvatnji!)

Deltametrin

Decis 2,5 EC

1

21 dan

Esfenvalerat

Sumialfa SL

1

21 dan

Cipermetrin

Cythrin max

1

21 dan

Sintetski piretroidi i organo fosfati

Cipermetrin + kloropirifos etil

Nurelle D EC

1

21 dan

Chromorel-D

1

21 dan

Oksadiazini

Indoksakarb

Avaunt EC

3

10 dana

Organo-fosfati

Klorpirifos-metil

Reldan 22 EC

2

21 dan

Ekološki insekticidi registrirani za suzbijanje američkog cvrčka: Abanto, Kristant EC i Pireto natura. Ne smije se koristiti u cvatnji.

Bolest proširena u epidemijskim razmjerima

Budući da je bolest zlatne žutice vinove loze proširena u epidemijskim razmjerima osim praćenja vektora žutim ljepljivim pločama i suzbijanja, obavezno je provođenje fitosanitarnih mjera koje podrazumijevaju krčenje i uništavanje zaraženih trsova u nekim slučajevima čak i čitavih vinograda. 

Vlasnici vinograda ili rasadnika vinove loze obvezni su tijekom vegetacije provoditi redovite vizualne preglede. Navedene mjere potrebno je provoditi u određenim područjima (demarkiranim područjima) koja obuhvaćaju zaraženo područje širine 1 km oko mjesta na kojem je utvrđena prisutnost zlatne žutice (zaraženog trsa) i sigurnosno područje koje okružuje zaraženo područje u širini od 5 km računajući od granice zaraženog područja.

Autorica: Petra Pozder, mag. ing. fitomedicine, Ministarstvo poljoprivrede RH


Tagovi

Američki cvrčak Vektor Zlatna žutica Simptomi Preventivne mjere Insekticidi