Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lisni miner
  • 30.09.2018. 11:00

Pojava lisnog minera zmijolikih mina u vinogradima, što učiniti?

Lisni miner zmijolikih mina nije ekonomski značajna štetočina, međutim, ukoliko je velik broj mina na listu, smanjuje se asimilacijska površina lista, što se negativno odražava na kvalitet grožđa.

Foto: Flickr/Bill Keim
  • 921
  • 47
  • 0

Obilazeći vinograde tijekom augusta teško je bilo ne primijetiti pojavu zmijolikih mina na lišću na brojnim trsovima. Radi se o oštećenjima lista od lisnog minera zmijolikih mina - Phyllocnistis vitegenella (Clemens).

Ova je štetočina porijeklom iz Sjeverne Amerike. Na području Evrope pojavio se najprije u Italiji, potom u Sloveniji i Švicarskoj. U susjednoj Hrvatskoj je primijećen 2010. godine na području Istre, a potom i u Međimurju, 2015. godine.

Štetočina se hrani se listovima biljaka roda Vitis. Prezimljuju odrasli leptiri ispod kore trsa. U proljeće ženke odlažu jaja na gornju stranu listova iz kojih izlaze gusjenice koje se ubušuju u list. Hrane se parenhimom lista te čine hodnike tj. mine. Prve mine vidljive su tijekom maja. Gusjenice se kukulje unutar mine, potom izlaze leptirići nove generacije. Ovaj insekt ima četiri generacije godišnje.

Lisni miner zmijolikih mina nije ekonomski značajana štetočina, međutim, ukoliko je velik broj mina na listu, smanjuje se asimilacijska površina lista, što se negativno odražava na kvalitet grožđa. U slučaju izuzetno jakog napada može doći i do defolijacije trsa.

Za sada nema registriranih insekticida za suzbijanje ove štetočine, ali na njega dobro djeluju pripravci za suzbijanje grozdovih moljaca i američkog cvrčka. Zbog činjenice da na njega dobro djeluju navedeni insekticidi, ova štetočina ne bi trebala predstavljati veliku opasnost za naše vinograde. Ipak, postoje vinogradi koji se ne tretiraju insekticidima – direktno rodeći hibridi, slabo održavani vinogradi, zapušteni vinogradi i sl. Takvi vinogradi predstavljaju opasnost za daljnje širenje ove štetočine. 

Autorica: Sanja Gregurić, dipl.ing.agr


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Lisni miner zmijolikih mina Vinograd Štetočina

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]