Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hercegovački vinogradari
  • 31.07.2015. 13:00

Počela zelena berba!

Obilje sunčanih dana i izostanak bolesti omogućit će hercegovačkim vinogradarima možda najbolju berbu u posljednjih nekoliko godina.

  • 192
  • 7
  • 0

Hercegovački vinogradari najavljuju da će ova vinogradarska godina, kojoj je pogodovalo vrijeme ali i izostanak bolesti, biti mnogo bolja od prošle. Podsjetimo, vinogradarska 2014. godina bila je u mnogočemu ispod prosjeka.

Učestale oborine, nedovoljan broj sunčanih sati i nešto niže prosječne temperature tijekom srpnja i kolovoza dovele su do razvoja peronospore i pepelnice tokom cijelog perioda vegetacije.

No, ove je godine situacija puno bolja. Prinos će biti obilan, a što je najvažnije, grožđe zdravo. U većini vinograda već je u jeku zelena berba kojom proizvođači reduciraju prinos, a sve radi poboljšanja kvalitete grožđa.

Rasterećenjem trsa do kvalitetnijeg vina

Zelena berba najčešće se primjenjuje radi rasterećenja obilnog roda i potpunijeg dozrijevanja. Prorjeđivanjem se uklanjaju sitni i slabo razvijeni grozdovi, te oni koji se nalaze u zelenoj masi na trsu, a mogu se uklanjati i dobro razvijeni grozdovi, ukoliko je broj grozdova na trsu još prevelik. Zelena berba, obično se obavlja dvadesetak dana prije prave berbe, a količina grožđa na trsu se reducira na kilogram i pol do najviše dva. Na takav način vinogradari se svjesno odriču dijela prinosa, kako bi u konačnici dobili bolje i kvalitetnije vino.

"Zelena berba zahtjeva dosta fizičkog rada, ipak očekujemo dobar prinos i visoku kvalitetu grožđa. Ova godina, nam je za razliku od prošle išla na ruku", kaže nam jedan od vinogradara.

Puni sjaj autohtonih sorti

Žilavka i Blatina, dvije su autohtone vinske sorte Bosne i Hercegovine, koje će ove godine zasjati u punom sjaju. U općini Čitluk danas je registrirano 20-ak vinarija, a svaka od njih na svoj način diljem Europe distribuira kvalitetno vino što je dokazano vrijednim priznanjima na brojnim sajmovima diljem naše regije. Još je nekoliko tjedana preostalo do prave berbe, a hercegovački vinogradari spremni su za odličan urod. Zelena berba još je jedan dokaz da kod vina, kvaliteta prednjači pred kvantitetom. Ne kaže se uzalud da samo hercegovački vinari i vinogradari znaju krš pretvoriti u vinograd, a jedinstvnu hercegovačku žegu pretočiti u vino.


Tagovi

Zelena berba Vinogradarstvo Hercegovina Kvalitetno vino Rasterećenje trsova Prorjeđivanje Vinograd Žilavka Blatina Autohtone vinske sorte Urod Priznanja Prinosi

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...