Pretraga tekstova
Procjenjuje se da će ovogodišnja proizvodnja vina u Francuskoj pasti za gotovo četvrtinu u odnosu na prošlogodišnju, također skromnu berbu
Proizvodnja vina u Francuskoj ove godine mogla bi pasti za gotovo četvrtinu zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta koji su oštetili vinograde. Najteže je pogođena pokrajina Champagne, najpoznatija po proizvodnji pjenušavog bijelog vina, saopćilo je francusko ministarstvo poljoprivrede.
U službenom mjesečnom izvještaju procijenjeno je da će ovogodišnja proizvodnja vina u Francuskoj pasti na 36,9 miliona hektolitara, gubitak u odnosu na prošlomjesečnu procjenu od 37,5 miliona te pad od 23% u odnosu na prošlu, već ionako skromnu berbu, prenio je Reuters.
"Ova je godina obilježena nepovoljnim vremenskim uvjetima, s padavinama od cvjetanja do berbe u većini vinorodnih područja te zdravstvenim problemima koji su smanjili količinu uroda", navodi se u saopćenju.
Revidirana procjena, kažu, također ukazuje na pad od 17% u odnosu na petogodišnji prosjek od 44,2 miliona hektolitara. Kako navode, pogođeni su svi tipovi vina, uključujući i vinjak "eau-de-vie".
"U mnogim vinogradima cvjetanje se odvijalo u hladnim i vlažnim uvjetima, što je dovelo do pojave 'coulure' sušenja i opadanja cvjetova i mladih grozdova te 'millerandage' odnosno stvaranja sitnih bobica", dodaju. Također, dodatni gubici još su prouzročeni proljetnim mrazom, plamenjačom i ljetnom tučom.
Među velikim vinskim regijama ove godine najveći pad proizvodnje zabilježila je pokrajina Champagne, s 46% manjim urodom u usporedbi s prošlom godinom i 31% ispod petogodišnjeg prosjeka.
"Uz nedostatak sunčeve svjetlosti koji je poremetio razvoj grožđa, bilo je proljetnih mrazeva, plamenjače, tuče, ožegotina i prekomjernih padavina", navelo je ministarstvo.
Tagovi
Francuska Champagne Proizvodnja vina Vremenske nepogode Klimatske promjene Vinogradarstvo Vinarstvo
Autor
Više [+]
Magistar novinarstva s iskustvom rada u domaćim i stranim medijima, ljubitelj prirode.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Zatvoreni pretok vina se obavlja ukoliko je grožđe bilo bolesno ili oštećeno ili ima nedovoljnu količinu šećera i kiselina, u svim drugim primjerima preporučuje se otvoreni pretok 🍷
Foto: PSSRS