Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja vina
  • 25.09.2020. 18:00

Određivanje šećera u moštu i kako ga došećeriti?

Potrebna količina šećera za popravljanje mošta može se odrediti na više načina, a minimalan sadržaj šećera u grožđu mora biti 64 °Oe, napominje Marijan Čižmešija iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva. 

Foto: Depositphotos/deyangeorgiev2
  • 330
  • 88
  • 0

Mjerenje šećera u moštu jedna je od najvažnijih operacija u vinskom podrumu jer vinogradari pri toj radnji mogu po prvi put bliže upoređivati rezultate s ostalima. Upravo u ovoj fazi često dolazi do pogrešaka, a iz tog smo razloga razgovarali sa dipl. ing. agr. Marijanom Čižmešijom iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva. 

"U vinogradarskoj i vinarskoj praksi sadržaj šećera u grožđu, odnosno moštu se određuje na nekoliko načina: pomoću refraktometra, Oechsleovim moštomjerom, Baboovim moštomjerom (Klosterneuburgerova moštna vaga) i hemijskom analizom", započinje on. 

Refraktometar je optički instrument koji mjeri sadržaj suhe materije u nekoj otopini. Pomoću njega se količina šećera u moštu određuje na temelju refrakcije, odnosno promjene loma svjetlosti na granici dviju različitih supstanci.

"Najčešće sadrži tri skale: Oechsle, Baboo odnosno Brix“, govori on pojašnjavajući da, na primjer, 70 °Oe znači da je 1 litra mošta 70 g teža od jedne litre vode, to jest da je njegova gustoća 1,070.

Kako ga došećeriti ?

Obično se pojačavanje izračunava na cjelokupnu masu masulja, a ponekad, što je lošije, na težinu ubranog grožđa. Pri tome treba voditi računa da se previše ne došećeri, što ima za posljedicu prestanak vrenja i zaostajanje neprevrelog šećera, koji onda, po običaju, stvara probleme zbog mogućnosti naknadnog vrenja ili nekog drugog štetnog procesa.

Potrebna količina šećera izračunava se prema željenom sadržaju alkohola u budućem vinu, a za izračunavanje se koriste Saleronove ili Oechslove tablice.

Preporuke stručnjaka za bistrenje vina

"Minimalan sadržaj šećera u grožđu mora biti 64 °Oe”, napominje Čižmešija te dodaje da je pojačavanje, odnosno dodavanje saharoze radi povećanja alkoholne jakosti vina za 2 vol% dopušteno sa maksimalno 3,4 kg na 100 l mošta.

Proračun udjela alkohola 

Objašnjava i kako se radi okvirni račun sadržaja alkohola u budućem vinu. Na osnovu izmjerenih Oechsleovih stupnjeva moguće je izračunati postotak šećera u moštu (kg/100 l) i sadržaj alkohola u budućem vinu pomoću sljedećih formula:

  • vol % alkohola = vol% šećera (g/l) x 0,59
  • volumni % šećera (g/l ) = (°Oe x 0,266) – 3

"Na primjer, kod onog koji sadrži 92°Oe to se računa na sljedeći način: (92°Oe x 0,266) – 3 = 24,47-3 = 21,47 % šećera (214,7 g šećera na 1l mošta) 21,47 x 0,59 = 12,66 vol % alkohola”, pojasnio je potupak proračuna.

Koji moštomjer koristiti i nije od tolike važnosti, to izbor svakog vinara prema njegovim navikama i potrebama, no važno je ne šećeriti ga odoka. Najbolja bi računica bila da se vino pravilno došećeri i nakon pretakanja sa dropa, odnosno završetka burnog vrenja, odnese uzorak na laboratorijsku analizu. Ondje će precizno odrediti jakost vina, ali i druge parametre bitne za njegov kvalitet.


Tagovi

Mošt Došećeriti Određivanje šećera Vino Marijan Čižmešija Savjetodavna


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]