Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba grožđa
  • 13.09.2018. 18:00

Odlična vinogradarska sezona - vinogradari teško pronalazili berače

U Federalnom agromediteranskom zavodu kažu da postoji nakana da BiH do ulaska u EU ima 10.000 hektara zemlje pod nasadima vinove loze jer su to i evropska pravila. Analize su pokazale da je to moguće, ponajprije kroz fondove EU-a.

Foto: Flickr/Pipers Brook Vineyard Hills Rd
  • 1.019
  • 55
  • 0

Za Hercegovinu je septembar u znaku berbe grožđa. U vinogradima je ovih dana vrlo živo, a vinogradari samo priželjkuju još malo lijepoga vremena kako bi priveli kraju, ocjenjuju, iznimnu vinogradarsku sezonu, navodi Federalna.ba čija je ekipa posjetila plantažu Konjusi, najvećeg proizvođača grožda i vina u Hercegovini Vinarije Čitluk - Hercegovina vina.

Ondje se bere autohtona hercegovačka sorta blatina. Trsovi su se povijali pod težinom grozdova. Kvalitet je ove godine, kažu stručnjaci, izniman.

Temelje uspješnog i organiziranog vinogradarstva i vinarstva u Hercegovini postavila je Austro-Ugarska 1912. godine, kada je bilo 6.400 hektara pod nasadima vinove loze. "Prije rata je bilo 5.789, a sada mnogo manje – 3.580 hektara. Nove investicije su neophodne, jer se posljednjih godina, nažalost, ne podižu novi nasadi", upozorava Marko Ivanković, direktor Federalnog agromediteranskog zavoda.

U Zavodu kažu da postoji nakana da BiH do ulaska u EU ima 10.000 hektara zemlje pod nasadima vinove loze jer su to i evropska pravila. Analize su pokazale da je to moguće, ponajprije kroz fondove EU-a.

"Možemo doći do 10.000 hektara zahvaljujući projektiranim investicijama koje bi bile 50 posto nepovratne. Mi smo projektirali tih 237 miliona eura, a od čega bi bilo 50 posto neprovratnih. Zato mi priželjkujemo do kraja kandidacijski status", ističe Ivanković.

Vinogradarstvo i vinarstvo je skup biznis pa i ne čudi što nema volje za podizanje novih nasada. I ovdje manjka radne snage pa je i ove godine, naglašavaju vinogradari, bilo iznimno teško naći berače, jer ih je mnogo otišlo u svijet trbuhom za kruhom.


Tagovi

Berba grožđa Hercegovina Blatina Hercegovina vina Marko Ivanković


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁