Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Duvanjsko polje
  • 17.02.2019. 08:00
  • Zapadnohercegovački kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Tomislavgrad

Odakle vinogradi i vino u Tomislavgradu?

Potražnja za duvanjskim vinom je tolika da bi se samo u Zagrebu moglo prodati vino dobiveno sa svih do sada posađenih 20.000 loza, kada bi sve došle na rod, rekao je Marko Baković Kosalj, predsjednik novoutemeljene udruge vinara i vinogradara "Naš trs" Tomislavgrad.

Foto: Pixabay/webinjaji
  • 1.386
  • 43
  • 0

Udruga vinara i vinogradara "Naš trs" Tomislavgrad nova je udruga čija je utemeljiteljska skupština održana u petak, 15. veljače u Tomislavgradu, a broji 17 članova koji su već podigli svoje vinograde ili to planiraju uraditi, piše Tomislavcity. 

Odakle vinogradi i vino u Tomislavgradu, pitanje je kojega su postavili mnogi Duvnjaci, a posebno oni iz tradicionalnih vinarskih krajeva. Upravo se o tome pitanju raspravljalo na održanoj skupštini te je objašnjeno koje su sorte posađene i koje su se udmaćile na Duvanjskom polju te okolnim brežuljcima. 

Jedan od nazočnih, fra Jozo Radoš Đoka, pitao je kako objasniti prijatelju iz Dalmacije da je vinograd na Duvanjskom polju sasvim normalna pojava, a ne silovanje zemlje, kako je tvrdio njegov prijatelj? Zamolio je i predsjednika Marka Bakovića Kosalja da mu nabroji sorte koje su zasađene i najbolje podnose duvanjsku klimu. Odgovor je dobio, a sorte koje se mogu uzgajati na ovoj zemlji su traminac, palava, chardonnay, pinot crni, sauvignon, pinot sivi, pinot bijeli, cabernet cortis…

Nekoliko si je ciljeva postavila novoutemeljena udruga. Najvažniji je razmjena iskustava i educiranje članova koji tek počinju s podizanjem vinograda. Bitan zadak je i stvoriti komunikacijske kanale kako bi svi članovi dobili pravovremene informacije o zaštiti i sredstvima za zaštitu vinograda. Također, treba razmišljati i o zaštiti  brenda duvanjskih vina. Kako reče predsjednik Udruge, potražnja za duvanjskim vinom je tolika da bi se samo u Zagrebu moglo prodati vino dobiveno sa svih do sada posađenih 20.000 loza, kada bi sve došle na rod. Inače, Tomislavgrad se može pohvaliti s 15 vinograda i oko 20.000 loza.


Tagovi

Duvanjsko polje Naš trs Duvanjska vina Marko Baković Kosalj


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.