Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 09.10.2017. 07:00

Njega organskog vinograda

Da bi vinograd rodio, potrebna mu je njega tokom cijele godine. Predstavljamo vam fitotehničke operacije.

Foto: Suhica / Pixabay
  • 528
  • 42
  • 0

Pravilno i uredno izvođenje svih agrotehničkih, a posebno fitotehničkih operacija garancija su za uspjeh u organskom vinogradarstvu. Pod tim se podrazumijevaju: lačenje, uklanjanje zaperaka, defolijacija i zelene operacije.

Lačenje i uklanjanje zaperaka

Lačenje predstavlja uklanjanje svih suvišnih lastara u proljeće sa stabla i glave čokota. Ova operacija se izvodi ručno, dok su lastarići mali (1 cm - 5 cm). Uklanjanje zaperaka, posebno u zoni cvata ili grozdova, takođe se obavlja ručno.

"Razlog je što je tada bolja oplodnja, osunčavanja grozdova, smanjenje vegetativne mase i redukcija uslova za razvoj patogena", kaže dipl.ing. Nemanja Konstantinović.

Defolijacija i zelene operacije

Prilikom izođenja ove mjere, odnosno skidanja listova, treba biti vrlo obazriv. Preporučuje se rana defolijacija. Ona se može izvoditi samo u vrijeme sazrijevanja grožđa, u zoni grozdova, gde su stariji listovi, sa smanjenim intezitetom fotosinteze.

U zelene operacije spada i prekraćivanje lastara, odnosno zalamanje, koje se izvodi ručno, uz primjenu odgovarajućeg alata. Obavlja se više puta u toku vegetacije.

"Obično se lastari prekraćuju na 20 cm - 30 cm iznad gornje žice, to jest na dijelu gdje se savijaju i padaju nadole", objašnjava Konstantinović.

Dopunske fitotehničke mjere

U dopunske fitotehničke mjere spadaju: uklanjanje suvišnog cvata kod stolnih i vinskih sorti, radi proizvodnje kvalitetnijeg grožđa, prstenovanje lukova kod bezsjemenih i stolnih sorti za ubrzavanje sazrijevanja i povećanja krupnoće bobica.

"Na slobodnim prostorima, oko vinograda, potrebno je zasaditi drveće i grmlje, posijjati razne korisne biljke cvjetnice, što podstiče naseljavanje korisnih insekata i ptica, kao i aktivnost korisnih mikroorganizma, predatora štetočina i doprinosi razvoju i stabilnosti agro-ekosistema", savjetuje Nemanja Konstantinović.

Foto: Suhica / Pixabay


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Njega organskog vinograda Organski vinograd Lačenje Nemanja Konstantinović Uklanjanje zaperaka


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.