Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stara trta
  • 11.09.2021. 07:30
  • Maribor, Slovenija

Najstarija vinova loza na svijetu - Stara trta ima više od 400 godina

Starost ove vinove loze ustanovljena je metodom inkrementalnog datiranja i brojanja godova. Danas ima i svoju himnu, a u njezinu čast se u Mariboru odvijaju razne manifestacije.

Foto: Vedran Stapić
  • 148
  • 20
  • 0

U središnjem dijelu slovenskog grada Maribora, točnije u Vojašinskoj ulici nalazi se najstarija vinova loza na svijetu koja je kao takva upisana u Guinnessovu knjigu rekorda 2004. godine. Riječ je o sorti modra kavčina.

Ovaj je trs ondje poznat pod nazivom Stara trta, a 1972. godine je njegova starost ustanovljena znanstvenom metodom inkrementalnog datiranja i brojanja godova što je djelo prirodoslovaca i profesora Mirka Šoštariča i Lojze Hrčeka. Proveo ih je prof.dr.sc. Rihard Erker, dendrolog sa Šumarskog odjela na Biotehničkom fakultetu u Ljubljani. Na temelju sondiranja i uz pomoć mikroskopa Erker je tada izbrojio godove i otkrio da je riječ o starosti od najmanje 350 godina, no točna se nije mogla utvrditi jer je nekoliko centimetara u sredini trsa bilo trulo. 

Dakle, vjeruje se da je posađena krajem srednjeg vijeka, kada su Maribor opsjedali Turci. Preživjela je sve žestoke borbe između osvajača i branitelja grada, jer je Kuća stare trte na kojoj se nalazi i dan danas, bila dio gradskih zidina. Ona je sada pretvorena u vrsnu vinoteku i muzej vina. U njezinu čast u tom se gradu odvijaju i razne manifestacija za vrijeme njezina orezivanja, Martinja, a Festival Stare trte jedan je od najvažnijih vinskih i kulinarskih događaja u toj regiji. Osim toga, ova loza ima i svoju himnu.

Od ove se loze proizvede 30 litara vina 

Ovaj trs prosječno urodi sa 100 do 150 grozdova s prinosom od 33 do 55 kg. Oni najveći zabilježeni su 1991. godine kada je ubrano 180 grozdova teških 67 kg, a najteži je iznosio jedan kilogram. Od ovoga grožđa Fakultet za poljoprivredu i znanosti o biosustavu Sveučilišta u Mariboru godišnje proizvede oko 30 litara vina.

Pretežno uzgajaju bijele sorte

Vino i vinogradarstvo dio su tradicije i kulture Slovenije kao mediteranske i europske vinorodne zemlje. Primorska regija ima tipične sorte za proizvodnju vina Refošk, Merlot, Malvazije i Rebula. U Podravskoj se većinom uzgajaju bijele sorte rajnski i laški rizling, zatim Šipon, Sauvignon te aromatična vina Traminac i Muškat. Savinjska regija je najpoznatije po Frankovki i modroj kavčini. Osim toga u toj se zemlji proizvodi poznata Metliška crnina, Belokranjec, Bizeljčan te Cviček.

Ondje je ukupno 15.549 hektara pod vinovom lozom, a prosječna veličina vinograda po gospodarstvu je oko pola hektara. Godišnje se proizvede 105.035 tona grožđa, od čega je 70 posto bijelih sorata.

Što sto se tiče vina, njega proizvedu u količini od 74 milijuna litara, a samodostatni su za 96 posto. Izvoz se procjenjuje na 15,7 milijuna, a najviše izvoze u SAD, Hrvatsku i Italiju. Uvoze oko 11,8 milijuna litara, a najviše ovog proizvoda dolazi iz Italije, Makedonije i Francuske.


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Stara trta Najstariji trs Slovenija Vinova loza Vinogradarstvo Rekord Guinnessova knjiga rekorda


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]